Επίσημη έναρξη λειτουργίας της PESCO στις Βρυξέλλες

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας, της δομημένης αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ και την ταυτόχρονη υλοποίηση 17 προεπιλεγμένων αμυντικών προγραμμάτων, διακήρυξαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, 25 από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Κατά την σχετική τελετή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως “η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για να είναι αποτελεσματική – πρέπει να είναι τόσο οραματική όσο και ρεαλιστική”. Ανέφερε μάλιστα ότι “πάνω από μισό αιώνα πριν, δημιουργήθηκε ένα φιλόδοξο όραμα για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα, αλλά αυτό που έλειπε ήταν η ενότητα και το θάρρος να την εφαρμόσουμε”.

“Έκτοτε”, όπως είπε, “αυτή η ιδέα επανεξετάστηκε πολλές φορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το όνειρο ήταν σε αντίθεση με την πραγματικότητα” σημείωσε ο Ντ.Τουσκ κατά την διακήρυξη της έναρξης λειτουργίας της PESCO”.

“Σήμερα το όνειρο αυτό γίνεται πραγματικότητα”, είπε. “Ξεκινάμε τη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία, την αποκαλούμενη PESCO, η οποία είναι μια πρακτική έκφραση της θέλησης μας να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Στις συζητήσεις πριν από τη σημερινή απόφαση, το κύριο δίλημμα ήταν να γίνει η PESCO τόσο περιεκτική όσο και φιλόδοξη. Η PESCO – στην οποία συμμετέχουν 25 κράτη μέλη – είναι ασφαλώς χωρίς αποκλεισμούς. Και εάν εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις, η PESCO θα είναι επίσης φιλόδοξη”, ξεκαθάρισε ο Ντ.Τουσκ.

“Για πολλά χρόνια, το ισχυρότερο επιχείρημα κατά της PESCO ήταν ο φόβος ότι θα οδηγούσε στην αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ. Αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο. Η ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα ενισχύει φυσικά το ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η PESCO δεν είναι μόνο καλά νέα για εμάς, αλλά είναι επίσης καλή είδηση ​​για τους συμμάχους μας. Και κακά νέα για τους εχθρούς μας”, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα Συμπεράσματα για την άμυνα:

Στο ίδιο πλαίσιο οι ”28” της ΕΕ, υιοθέτησαν κείμενο συμπερασμάτων για την άμυνα το οποίο προβλέπει χαιρετίζει την καθιέρωση μίας μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας φιλόδοξης και χωρίς αποκλεισμούς και υπογραμμίζει τη σημασία της ταχείας εφαρμογής των πρώτων έργων.

Επιπλέον με τα συμπεράσματα οι ”28”  καλούν τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τα εθνικά σχέδια εφαρμογής τους και ζητούν να συνεχιστούν οι εργασίες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυντικής Προστασίας, και ιδίως η ταχεία έγκριση, το 2018, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας, εγκαίρως για τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων δυνατοτήτων το 2019. 

Το Συμβούλιο επισημαίνει πως από τους αρμόδιους Υπουργούς και τους διπλωμάτες να ολοκληρώσουν τη συνολική αναθεώρηση του μηχανισμού ATHENA για τη χρηματοδότηση του κοινού κόστους των στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ και τους ζητεί να εγκρίνουν την άνοιξη του 2018 σύσταση για ένα νέο ειδικό μέσο που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη ικανοτήτων για την υποστήριξη της ασφάλειας και της ανάπτυξης μετά το 2020. 

Επιπλέον ζητεί να συνεχιστούν οι εργασίες για την εφαρμογή ολόκληρης της δέσμης προτάσεων για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο. Καλεί δε την Ύπατο Εκπρόσωπο, την Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη να προωθήσουν τη στρατιωτική κινητικότητα, τόσο στην PESCO όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ. 

Ακόμη καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο να υποβάλει τον Ιούνιο του 2018 έκθεση σχετικά με το έργο που έχει αναληφθεί για την ενίσχυση της πολιτικής ΚΠΑΑ και να προβεί σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη και την Κομισιόν με το 2018 για το μη στρατιωτικό σύμφωνο ΚΠΑΑ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στα θέματα αυτά τον Ιούνιο του 2018 .

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy