Επίσκεψη Ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο

‘Όπως δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, στην επίσκεψη θα συμμετάσχουν εννέα Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο ίδιος και ο Δημήτρης Παπαδάκης.

Στις 7 – 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά το ταξίδι στην Κύπρο των Ευρωβουλευτών, και την Τρίτη 8 Μαΐου η επίσκεψη στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, μαζί με όσο κόσμο θα ήθελε να τους συνοδεύσει, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση σε αυτήν.
 
‘Όπως δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, στην επίσκεψη θα συμμετάσχουν εννέα Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο ίδιος και ο Δημήτρης Παπαδάκης. Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη μέχρι ποιο σημείο της πόλης της Αμμοχώστου θα φθάσουν οι Ευρωβουλευτές. Ανέφερε πως κατά την προηγούμενη επίσκεψη Ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής Αναφορών, στην Αμμόχωστο, που πραγματοποιήθηκε το 2007, ζητήθηκε από τον τουρκικό στρατό να τους επιτραπεί να μπουν στην περίκλειστη περιοχή και η απάντηση ήταν “μια εκκωφαντική σιωπή”.
 
Ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε τη θέση πως δεν χρειάζεται να υπάρξει νέο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα της Αμμοχώστου αφού το υφιστάμενο ψήφισμα, που εγκρίθηκε, είναι πολύ καλό αλλά να ζητηθεί εφαρμογή του. Είπε επίσης πως «θα ζητήσουμε απελευθέρωση κονδυλίων και έγκριση μετάβασης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και ξένων εμπειρογνωμόνων μέσα στην πόλη».
 
Σημειώνεται πως σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Απριλίου 2009  ζητείται η εφαρμογή από όλα τα μέρη του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το κυπριακό ζήτημα, η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους στα Βαρώσια.
 
Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα της επίσκεψής τους στην Κύπρο, οι Ευρωβουλευτές θα έχουν συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Δήμο Αμμοχώστου και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Η επίσκεψή τους στην Αμμόχωστο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης 8 Μαΐου και ακολούθως θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.
 
Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως στις 20 Απριλίου, στις 19.30, διοργανώνεται στο σωματείο Λευκόνοικο, στη Λάρνακα, συγκέντρωση για αυτό το θέμα, στην οποία μπορούν να παραστούν εκπρόσωποι οργανώσεων και πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους προκειμένου να δοθεί μια ώθηση σε ό,τι αφορά αυτή την επίσκεψη.
 
Το κύριο ερώτημα είναι σε ποιο σημείο θα κληθεί να πάει ο κόσμος που θέλει να πλαισιώσει την επίσκεψη των Ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.
 
Ανέφερε, επίσης, πως στις 4 Μαΐου θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία για το θέμα της επίσκεψης των Ευρωβουλευτών από τον ίδιο και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy