Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποίησε η Επ. Παιδείας

Η επένδυση στην ανώτατη εκπαίδευση και στην έρευνα, η Ιατρική Σχολή και οι δωρεές προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στην Πανεπιστημιούπολη, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, με την πρυτανεία του πανεπιστημίου.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, παρουσίασε την εξέλιξη, ανάπτυξη και πορεία του Ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται πλέον στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς κατατάξεις των Times New Higher Education Rankings.

«Αξιοποιήσαμε την κρίση ως μία ευκαιρία να αναπτυχθούμε περαιτέρω και να διακριθούμε» δήλωσε ο Πρύτανης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ραγδαία ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης, «της ‘Πόλης της Γνώσης’, η οποία θα είναι ενεργειακά αυτόνομη μέχρι το 2018 και θα γίνει η έδρα των 10000 φοιτητών, 1000 ακαδημαϊκών και 2000 νέων ερευνητών», όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Αναφέρθηκε και στις δωρεές προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι οποίες σήμερα πλησιάζουν συνολικά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δρομολογούνται νέες ύψους 32 εκατομμυρίων.

Ο πρύτανης είπε ότι «το 1 από τα 3 ευρώ που εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, προέρχονται από αυτές τις δωρεές, «για τις οποίες είμαστε πραγματικά ευγνώμονες».

Αναφερόμενος στην ανάγκη περαιτέρω διεθνοποίησης, σημείωσε ότι τα οφέλη είναι τεράστια «αφού, μεταξύ άλλων, σε κάθε τέσσερις ξένους φοιτητές αντιστοιχεί σχεδόν μία θέση εργασίας στη χώρα φοίτησής τους».

Επί του ιδίου θέματος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Μάνθος Μαυρομάττη,ς έκανε μνεία στο γεγονός ότι οι καλοί φοιτητές της περιοχής μας έχουν ανάγκη από ένα πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου.

«Έχουμε την ευκαιρία να αναδειχθούμε ως το ‘καλό’ πανεπιστήμιο της περιοχής που θα προτιμούν οι φοιτητές από γειτονικές χώρες, έναντι άλλων πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής» είπε ο κ. Μαυρομάτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η επένδυση στην ανώτατη εκπαίδευση και στην έρευνα ήταν επίσης ένα κύριο θέμα της συζήτησης».

Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων Οικονομικών και Διοίκησης Καθηγητής, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στο μακροπρόθεσμο όφελος της επένδυσης αυτής ενώ τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης για ακόμη μεγαλύτερη επένδυση σε αυτούς τους τομείς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει το έργο που επιτελείται και είναι συνοδοιπόρος στην υλοποίηση του οράματος του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε το γεγονός ότι η αξία του έργου που παράγεται είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ αμφότερες πλευρές δήλωσαν διατεθειμένες να συνεργαστούν στενά και να συνεισφέρουν ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η επιτέλεσή του, προς όφελος του τόπου.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε την Ιατρική Σχολή και κυρίως την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ακαδημαϊκού προσωπικού της, την κλινική άσκηση των φοιτητών στο Μακάριο Νοσοκομείο, αλλά και τις πανεπιστημιακές κλινικές.

Στο πλαίσιο αυτό και όσον αφορά τη φοίτηση στο 5ο έτος σπουδών, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Δρ Νικόλαος Παυλίδης ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ότι το πρόγραμμα των φοιτητών 5ου έτους έχει ήδη ετοιμασθεί εδώ και δύο μήνες.

Περαιτέρω, συζητήθηκε η αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης των ακαδημαϊκών από την πολιτεία, καθώς και η ανάγκη να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως φορέας εκσυγχρονισμού της κοινωνίας.

Εν κατακλείδι, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η δράση του πανεπιστημίου εστιάζει στην «αλληλεγγύη», ιδιαίτερα όσον αφορά τη φοιτητική κοινότητα.

«Ο στόχος μας όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση ήταν να μη χάσουμε ούτε έναν φοιτητή λόγω οικονομικών δυσχερειών και ο στόχος αυτός λόγω ακριβώς της προσήλωσής μας στην αλληλεγγύη επιτεύχθηκε», είπε καταλήγοντας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy