Επίσπευση των εκποιήσεων και τιτλοποίηση δανείων ζητά η ΕΚΤ

Νουί: «Χρειάζονται επιπρόσθετες προσπάθειες και χρήση όλων των εργαλείων»

Επίσπευση των εκποιήσεων αλλά και μέτρα για διευκόλυνση της διαδικασίας πώλησης δανείων, όπως η τιτλοποίηση δανείων, ζητά από την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί βρέθηκε χθες στην Κύπρο και είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών.

Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα μας πηγή από το χώρο των τραπεζών, η Ντανιέλ Νουί έθεσε θέμα τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, καθώς επίσης και για προώθηση μέτρων προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της διαδικασίας πώλησης δανείων, όπως η τιτλοποίηση δανείων. Πιο συγκεκριμένα η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας ζήτησε «διορθωτικές κινήσεις» στο νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό την επίσπευση των εκποιήσεων, καθώς και αλλαγές στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Οι απαιτήσεις της Ντανιέλ Νουί αποτυπώνονται έμμεσα και στη γραπτή δήλωση την οποία εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση των επαφών της, στην οποία αναφέρει ότι «απαιτούνται επιπρόσθετες και συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλιστεί περαιτέρω πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Μάλιστα η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ διαμήνυσε ότι οι τράπεζες «πρέπει να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων» Η Ν. Νουί σημείωσε ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυπριακές τράπεζες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες είναι αξιέπαινες και έχει πράγματι επιτευχθεί μετρήσιμη πρόοδος». Τόνισε ωστόσο ότι «απαιτούνται επιπρόσθετες και συνεχείς προσπάθειες» ενώ κάλεσε τις τράπεζες «να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων».

Όπως ανέφερε στη «Χ» δεύτερη πηγή, κατά τη συνάντηση με τη Ν. Νουί οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών τόνισαν την ανάγκη για «χειρισμό του προβλήματος (των μη εξυπηρετούμενων δανείων) με κατανόηση από πλευράς εποπτικών Αρχών, κυρίως σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται έναντι υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων». Ωστόσο, η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ φέρεται να επέμεινε στη θέση της, λέγοντας ότι «οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις είναι καλό να γίνονται σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή».

Σημειώνεται ότι για το θέμα της πώλησης δανείων έχει προκύψει διαφορά μεταξύ των τραπεζών και του Κτηματολογίου, όσον αφορά τις υποθήκες που καλύπτουν δύο ή και περισσότερα δάνεια, καθώς και τη διαδικασία που ακολουθείται για μεταφορά της υποθήκης. Μάλιστα όπως αποκάλυψε από την προηγούμενη εβδομάδα η «Χ», το Κτηματολόγιο έχει ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Οι τράπεζες επιθυμούν όπως στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο είναι υποθηκευμένο έναντι δύο ή περισσότερων δανείων, να γίνεται διαχωρισμός της εξασφάλισης. Δηλαδή, εάν πουληθεί μόνο ένα δάνειο να μεταβιβάζεται μαζί του το αντίστοιχο ποσοστό επί της υποθήκης, όχι το σύνολο. Επίσης, οι τράπεζες επιθυμούν να γίνεται μαζική μεταβίβαση υποθηκών με μία πράξη, αντί της διαδικασίας η οποία ακολουθείται σήμερα που η κάθε υποθήκη μεταβιβάζεται με ξεχωριστή πράξη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ» οι τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό, για πώληση δανείων μέχρι 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι συμφωνίες έχουν «κολλήσει» εν αναμονή της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα. Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τον Οκτώβριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 21.425 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις έφτασαν στα 10.079 εκατ. ευρώ (47%). Επίσης τα δάνεια υπό αναδιάρθρωση μειώθηκαν στα 12.302 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 13.602 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy