Επιστημονική έρευνα για τη διαφθορά στην αστυνομία

Επιστημονική έρευνα η οποία καταδεικνύει τη φύση και την έκταση του προβλήματος της διαφθοράς στην Αστυνομία και οι οποία καταλήγει σε σχετικές εισηγήσεις για πρόληψη και πάταξη του φαινομένου έχει εκπονηθεί για λογαριασμό της Αστυνομίας και βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Παράλληλα ο Αρχηγός Αστυνομίας προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί τις εισηγήσεις της έρευνας και θα παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις προς υλοποίηση.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τη διαφθορά στην Αστυνομία, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, η έρευνας παραδόθηκε τη Δευτέρα τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Εξάλλου σε ό,τι αφορά το φονικό στην Αγία Νάπα ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα η Αστυνομία θα έχει διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου και με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες μετά και το φονικό στην Αγία Νάπα αναφορικά με το πρόβλημα της διαφθοράς στην Αστυνομία ο Αρχηγός Αστυνομίας αναγνώρισε εκ νέου ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου, το οποίο, όπως είπε, μειώνει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών κατά του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος.

Ο κ. Χρυσοστόμου είπε μάλιστα ότι ουδέποτε, υπήρξε από μέρους του προσπάθεια υποβάθμισης της κατάστασης ως έχει στην Αστυνομία σε σχέση με φαινόμενα διαφθοράς, το αντίθετο συμβαίνει μάλιστα πρόσθεσε και παρέπεμψε επ` αυτού στην ομιλία του κατά την τελετή διορισμού του ως Αρχηγού Αστυνομίας, σε δηλώσεις που έκανε ενώπιον εκατοντάδων κάθε φορά, μελών της Αστυνομίας κατά τις επισκέψεις του σε όλες τις Υπηρεσίες / Μονάδες / Τμήματα / Διευθύνσεις και σε συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ.

«Η αναγνώριση ύπαρξης ενός προβλήματος, αποτελεί το ήμισυ της προσπάθειας που απαιτείται για την επίλυσή του. Ωστόσο η αναγνώριση ή / και παραδοχή και μόνο, δεν οδηγεί πουθενά. Άλλωστε εδώ και δεκαετίες γίνονται αναφορές για την ύπαρξη `κάποιων κακώς εχόντων ή κάποιων σάπιων μήλων` στην Αστυνομία» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ουδείς μέχρι και φέτος, ήταν σε θέση να γνωρίζει, σε τεκμηριωμένη βάση, την υφή και την έκταση του προβλήματος», με αποτέλεσμα «οι όποιες προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου αυτού, να είναι σπασμωδικές και φυσιολογικά να μην έχουν οποιανδήποτε πιθανότητα επιτυχίας».

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας εξήγησε πως είναι γι’ αυτό το λόγο που πριν από ένα περίπου χρόνο, κρίνοντας πια ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες και δεδομένα, δεν παρέχουν τη δυνατότητα για αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς και τούτο παρά την ισχυρή βούληση της ηγεσίας της Αστυνομίας και του αρμόδιου Υπουργού, έδωσε οδηγίες για τη διενέργεια επιστημονικής έρευνας η οποία να τεκμηριώνει τις εκφάνσεις και την έκταση του προβλήματος, την υφιστάμενη αντιμετώπιση του και να παραθέτει διορθωτικές δράσεις.

Και συνέχισε λέγοντας ότι η μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, κατέδειξε τη φύση και την έκταση του προβλήματος ενώ παράλληλα, ανασκοπώντας τη σχετική βιβλιογραφία αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές / προσεγγίσεις και την ισχύουσα επί του θέματος νομοθεσία σε χώρες που θεωρούνται πρότυπα στον τομέα της αστυνόμευσης, καταλήγει σε σχετικές εισηγήσεις τόσο όσον αφορά την πρόληψη όσο και την πάταξη του φαινομένου.

Ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου σημείωσε ότι παρέδωσε την υπό αναφορά επιστημονική έρευνα τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τη Δευτέρα 27.6.2016, για ενημέρωσή τους ενώ παράλληλα προέβη στη σύσταση Επιτροπής για την επεξεργασία των εισηγήσεων και παρουσίαση ολοκληρωμένων προτάσεων προς υλοποίηση.

Την ίδια στιγμή ο Αρχηγός Αστυνομίας έκανε λόγο για μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή που είναι σε διαδικασία υλοποίησης πέραν εκείνων που αναφέρονται στη μελέτη.

Όπως εξήγησε στις περιπτώσεις όπου υπάρχει καταγγελία ή προβάλλεται ισχυρισμός ότι μέλη της Αστυνομίας εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες ή σε υποθέσεις διαφθοράς, διεξάγεται έρευνα και εκεί όπου διαπιστώνεται το καταρχήν βάσιμο των πληροφοριών ή των ισχυρισμών, δίδονται οδηγίες για διενέργεια ποινικής και πειθαρχικής έρευνας προς τον σκοπό απόδειξής τους. Παράλληλα καταγγελίες για διαφθορά μελών της Αστυνομίας διερευνώνται και από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας όταν προβληθεί ισχυρισμός ή υποβληθεί παράπονο προς την εν λόγω Αρχή ή όταν δοθούν οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για διερεύνηση.

«Εκεί που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία η μαρτυρία για την ποινική ή / και πειθαρχική δίωξη μέλους που εμπλέκεται σε πράξεις διαφθοράς, για την αντιμετώπιση του προβλήματος έστω και μερικώς, μετατίθεται από τα συγκεκριμένα καθήκοντα, ή / και απομακρύνεται από την περιοχή όπου παρουσιάζει τέτοιες συμπεριφορές».

Ένα άλλο μέτρο αφορά την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των κριτηρίων πρόσληψης στην Αστυνομία με τη συμπερίληψη και ψυχομετρικών εξετάσεων που θα έχουν σαν στόχο την αποφυγή πρόσληψης ατόμων που είναι ευάλωτα ή επιρρεπή στη διαφθορά. «Τούτο αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο σε περίπτωση βεβαίως ψήφισης της σχετικής πρότασης από τη Βουλή, στην οποία έχει κατατεθεί πρόσφατα» σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου.

Ανέφερε ακόμη ότι έχουν για πρώτη φορά θεσπιστεί κριτήρια μεταθέσεων, έτσι ώστε να τοποθετείται το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση. Και αυτό, όπως είπε, με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Παράλληλα, πρόσθεσε, καταρτίστηκε πρόγραμμα εναλλαξιμότητας ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες «υψηλού κινδύνου» σε ότι αφορά στη διαφθορά.

Επίσης έχουν εμπλουτιστεί τα υφιστάμενα προγράμματα εκπαίδευσης με θεματικές ενότητες σε σχέση με την αναγνώριση, την πρόληψη και την καταστολή της διαφθοράς.

Η Αστυνομία, όπως συνέχισε ο Αρχηγός, έχει ακόμη ζητήσει τη βοήθεια Βρετανών εμπειρογνωμόνων για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας ως οργανισμού. «Ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους εμπειρογνώμονες μέσα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης είναι η πάταξη της διαφθοράς» είπε.

Ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου συνόψισε λέγοντας ότι τα αίτια της αστυνομικής διαφθοράς οφείλονται στην ανεπάρκεια των κριτηρίων πρόσληψης, των μηχανισμών ελέγχου και των μηχανισμών καταστολής και στη μη ύπαρξη αυστηρού/επαρκούς νομοθετικού πλαισίου το οποίο να διευκολύνει την πάταξη του φαινομένου αυτού. «Το τελευταίο είναι υψίστης σημασίας. Χωρίς το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ουδείς μηχανισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός σε ότι αφορά την πάταξη της διαφθοράς» είπε.

Πρόσθεσε ότι η διαφθορά στην Αστυνομία οφείλεται επίσης στην έλλειψη αξιοκρατίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης που χαρακτήριζε για πολλές δεκαετίες τη λειτουργία του Αστυνομικού Σώματος, στοιχεία τα οποία είναι από μόνα τους συνώνυμα της διαφθοράς. Και για τα οποία, όπως τόνισε, το πολιτικοκοινωνικό κατεστημένο αυτού του τόπου διαχρονικά φέρει μεγάλη ευθύνη.

Τόνισε ωστόσο ότι τα μέλη της Αστυνομίας στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι έντιμα και ευσυνείδητα, εργάζονται άοκνα με πλήρη αφοσίωση προς το καθήκον τους, το οποίο θεωρούν λειτούργημα, με κίνδυνο πολλές φορές της ίδιας τους της ζωής για να επιτελέσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους προς όφελος της κοινωνίας.

«Ηγούμαι ενός αστυνομικού οργανισμού, για τον οποίο είμαι περήφανος. Γιατί αυτό το Σώμα θυσίασε στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας πολλά μέλη του. Γιατί πολλά μέλη μας έδωσαν τη ζωή τους κατά τους εθνικοαπελευθερωτικούς μας αγώνες αλλά και εν καιρώ ειρήνης στο βωμό του καθήκοντος. Είμαι ακόμα περήφανος για την Αστυνομία μας γιατί βλέπω καθημερινά στην πρώτη γραμμή του `πυρός` την τεράστια πλειοψηφία των μελών μας να μάχεται, να αγωνίζεται, να συμπαραστέκεται, να στηρίζει τον πολίτη και να μεριμνά για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» δήλωσε.

Διαβεβαίωσε δε ότι για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποβληθούν από την Αστυνομία, άτομα, συμπεριφορές και νοοτροπίες, που δεν συνάδουν με το λειτούργημα και την αποστολή του αστυνομικού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy