Επιστολή στον Ντράγκι έστειλε ο Σύνδεσμος Παλαιών Μετόχων BOC

Τρόπους μετριασμού των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, ζητά από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο Σύνδεσμος Παλαιών Μετόχων της Τράπεζας Κύπρου.

Σε ανοικτή του επιστολή προς τον κ. Ντράγκι, ο Σύνδεσμος αναφέρεται στις συνολικές απώλειες 4,2 δις για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων (psi), το «αδικαιολόγητο» ύψος του ELA των €9,5 δις που παραχωρήθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα, που διοχετεύθηκε σε εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα, καθώς και στην απώλεια €3,4 δις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος λόγω της πώλησης των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα.

«Υιοθετήσατε μια μέθοδο που επέφερε τεράστιες ζημιές στην Κύπρο για την προστασία της ευρωζώνης και σώσατε μια αδύναμη τράπεζα στην Ελλάδα», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

«Ολόκληρη η Κύπρος έχει υποφέρει από τις αποφάσεις σας. Κατ` ακρίβεια έχετε καταστρέψει την οικονομία της Κύπρου, χρησιμοποιώντας λανθασμένα επιχειρήματα, όπως το ξέπλυμα χρήματος, την ώρα που (αυτό) σε ορισμένες από τις χώρες σας ανθίζει», προσθέτει.

Σύμφωνα με την επιστολή, μεταξύ των θυμάτων είναι οι 88.000 παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου. «Έχετε επιβαρύνει την τράπεζά μας με τις απώλειες του PSI και τις απώλειες από τη διάθεση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μετατρέποντας μια υγιή τράπεζα σε προβληματική, προκειμένου να της επιβάλετε τις ασφαλισμένες καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας ύψους 4,2 δις και του ELA ύψους 9,5 δις», συμπληρώνει ο Σύνδεσμος.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Τράπεζα Κύπρου με βάση και τις δηλώσεις του τέως Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη ήταν βιώσιμη και ως εκ τούτου οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα έπρεπε να εξοντωθούν και ούτε θα έπρεπε να επιβληθεί κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Σημειώνοντας πως τα ποσά που αναφέρονται στην επιστολή είναι βεβαίως αμελητέα για την ΕΚΤ, ο Σύνδεσμος τονίζει πως «εμείς οι 88.000 μικροί και μεσαίοι μέτοχοι έχουμε χάσεις τις αποταμιεύσεις μιας ζωής και τα μέσα διαβίωσης, λόγω των δικών σας αποφάσεων».

«Σας καλούμε σε ένα πνεύμα δικαιοσύνης και καλής θέλησης να εξετάσετε τρόπους μετριασμού των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Αν δεν μπορείτε να εφαρμόσετε δικαιοσύνη και να μεταχειριστείτε με ίσο τρόπο τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα κράτη, τότε θα πρέπει να αφήσετε άλλους να σας διαδεχθούν, προκειμένου να αποφύγετε τακτικά δημοσιεύματα για τις λανθασμένες πρακτικές που εκθέτουν τόσο την ΕΚΤ όσο και εσάς», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy