Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις αλλά χωρίς διασύνδεση με φυσικό αέριο

Τη θέση του ΔΗΚΟ ότι τυχόν επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει χωρίς σχετική διασύνδεση με τις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία για την 1η Απριλίου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη και ερωτηθείς κατά πόσον εκτιμά ότι είμαστε κοντά σε επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «όλα δείχνουν ότι οι πιέσεις ακριβώς οδηγούν προς αυτό το ενδεχόμενο».

Επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι πρώτον δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διασυνδεθεί η όποια έρευνα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και δεύτερο πως αν υπάρξει επιστροφή στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει η ε/κ πλευρά να καταστήσει ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που ξαναμπούν τουρκικά πλοία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραβιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε η αποχώρηση από τις συνομιλίες θα είναι άμεση.

«Και τρίτο ότι αν θα υπάρξει επάνοδος στις διαπραγματεύσεις σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η ε/κ πλευρά να πέσει στην παγίδα συζήτησης των προτάσεων εθνικού ξεκαθαρίσματος που επαναλαμβάνει καθημερινά ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου», συμπλήρωσε.

«Αυτές δεν θα είναι διαπραγματεύσεις, θα είναι απλά μια διαδικασία συνθηκολόγησης», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την επέτειο της 1ης Απριλίου ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, αφενός εθνική υπερηφάνεια για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, που μας χάρισε την ελευθερία και δημιούργησε το κυπριακό κράτος, και από την άλλη ντροπή, σημειώνοντας πως  δεν είναι στη ζωή σήμερα οι ηρωομάρτυρες που μνημονεύουμε για να δουν τα χάλια μας. «Για να δουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή που μαστίζει και ταλανίζει τον τόπο μας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια επανάσταση ήθους γιατί, όπως εξήγησε, ο αγώνας που δίνουμε σήμερα δεν είναι μόνο ενάντια στην κατοχή αλλά και ενάντια στις δικές μας αδυναμίες που μας εμποδίζουν να ξαναφτάσουμε το μεγαλείο του έπους του `55-`59.

«Πρέπει όμως να θυμηθούμε ότι και αυτό το κομμάτι είναι μέσα μας, πρέπει να το ξυπνήσουμε, για να μας βοηθήσει να βρούμε τη δύναμη για να βγάλουμε τη χώρα από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα και να την απελευθερώσουμε. Και μπορούμε να πετύχουμε και σε αυτό τον αγώνα», πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy