Επιστροφή στις συνομιλίες περιλαμβάνει το «Σχέδιο Α’» του Άιντα

Επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών προβλέπει το «σχέδιο Α`», δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Άιντα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη εντός λογικών χρονικών πλαισίων.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Τ/k ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στα κατεχόμενα, ο κ. Άιντα επανέλαβε ότι η πρότασή του δεν έγινε δεκτή με πολύ ενθουσιασμό από τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι το σέβεται και το κατανοεί.

Είπε επίσης ότι δεν είναι στους όρους εντολής του η προσπάθεια να πείσει τα μέρη να συνομιλήσουν και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες καλωσορίζουν την προσπάθειά που καταβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

«Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει μηχανισμούς επιβολής, ώστε να σύρει τον οποιονδήποτε σε μια συνάντηση», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι ακούει τις ιδέες των δύο πλευρών για το πώς θα επιστρέψουν σε μια κατάσταση που θα επιτρέπει τον μεταξύ τους διάλογο, ενώ είπε ότι συνεχίζεται παράλληλα η εργασία για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, αν και, όπως είπε, δεν ξέρει πότε ακριβώς θα επαναρχίσουν.

Δεν μιλάμε μόνο για το πώς θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και τι θα κάνουν μόλις επιστρέψουν, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πριν από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα τον Απρίλιο, ο Ειδικός Σύμβουλος απάντησε θετικά, είπε όμως ότι δεν είναι σε θέση να πει ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι η κατανόηση που υπάρχει στις δύο πλευρές είναι ότι η καθεμία πρέπει να κάνει κάτι για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανόδου στις συνομιλίες.

«Σε αυτό το σημείο θα δοκιμαστεί η θέληση των δύο πλευρών να κάνουν τις απαραίτητες παραχωρήσεις για το αμοιβαίο όφελος, που είναι η επίλυση», είπε.

Για να υπάρξει θέληση, όλες οι πλευρές πρέπει να δώσουν κάτι, ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι αναζητεί να βρει τι μπορεί να είναι αυτό.

Εξάλλου, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος και ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος. Ο ίδιος, είπε, δεν χάνει χρόνο να σκέφτεται την απογοήτευσή του, αλλά θα ήταν καλύτερα για τους Κύπριους αν βρισκόταν σε εξέλιξη μια πιο εποικοδομητική φάση.

Αναφέρθηκε τέλος στις συναντήσεις του με τα κόμματα, λέγοντας ότι σκοπεύει να συναντηθεί με όλα, ενώ μίλησε και για τη σημασία της ευρύτερης εμπλοκής της κοινωνίας στη διαδικασία επίλυσης.

ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΕΡΟΓΛΟΥ

Ως θετική χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την συνάντηση που είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με τον κ. Άιντα αναφέροντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους γιατί το Κυπριακό, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να μένει άλυτο για ακόμη δέκα χρόνια.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πως του ευχήθηκε σύντομη ανάρρωση και να γυρίσει γρήγορα πίσω στις διαπραγματεύσεις γιατί οι Τουρκοκύπριοι έχουν προσδοκίες για επίλυση του Κυπριακού.

Σε υπενθύμιση δημοσιογράφων ότι ο κ. Έιντε πιστεύει πως είναι πιθανή μια συνάντηση των δύο ηγετών πριν τον Απρίλιο, ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι είναι και δική του ευχή.

Σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών επιθυμεί ο Αρχιεπίσκοπος

Εν τω μεταξύ, γεύμα εργασίας με τον Την ευχή όπως σύντομα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, που παρέθεσε σήμερα στην Αρχιεπισκοπή στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο του γεύματος ο Αρχιεπίσκοπος προέβη, όπως είπε, σε μια ιστορική αναδρομή σε ό,τι αφορά το Κυπριακό από το 1960 μέχρι σήμερα «έτσι ώστε να αντιληφθεί ο κ. Έιντε τις ανησυχίες του κυπριακού λαού, και των Ε/κ και των Τ/κ, καθώς πρέπει να έχει υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα για να είναι πιο ωφέλιμος στις συνομιλίες».

«Τον ακούσαμε κι εμείς με προσοχή και ό,τι μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση του Κυπριακού είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας», πρόσθεσε.

Ευχήθηκε, τέλος, καλή επιτυχία στον κ. Έιντε, αλλά και όπως σύντομα ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να υπάρξει μια ευχάριστη επίλυση του Κυπριακού για το καλό και των Ε/κ και των Τ/κ.

Από την πλευρά του, ο κ. Έιντε εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κατά την οποία συνέχισαν, όπως ανέφερε, τη συζήτηση που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο σχετικά με το μέλλον της Κύπρου, αλλά και σε ό,τι αφορά το παρελθόν και το παρόν.

«Ήταν για μένα μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, για να καταλάβω τις ρίζες των Κυπρίων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τι μπορούμε να κάνουμε για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, στο δρόμο της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της επανένωσης του νησιού», είπε.

Επανέλαβε ότι η δουλειά του είναι να βοηθήσει τις δύο πλευρές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας πως καθώς αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται στο τραπέζι, ένα από τα ζητήματα που προκύπτει έχει να κάνει ακριβώς με το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες και απ` εκεί και πέρα, πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις, έτσι ώστε να προκύψει μια κατάσταση, από την οποία θα ωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

Ο κ. Έιντε εξέφρασε την εκτίμηση του για τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας πως είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι το πρόβλημα στην Κύπρο ούτε είναι, ούτε πρόκειται να καταστεί θρησκευτικό. «Το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος εργάζεται στενά τόσο με τον Μουφτή όσο και με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι πνευματικοί ηγέτες του νησιού δεν επιθυμούν να δουν μια πολιτική διαμάχη να μετατρέπεται σε υπαρξιακό και θρησκευτικό πρόβλημα”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy