Επιστροφή των γλυπτών θέλει και ο Νταβούτογλου

Μήνυμα στήριξης του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα από το Βρετανικό Μουσείο έστειλε μετά το τέλος του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη δήλωσή του, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Νταβούτογλου έκανε ειδική αναφορά στο άγαλμα του θεού Ιλισσού, που το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, εκφράζοντας την ευχή το γλυπτό να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε πως η επιστροφή έργων πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως επίσης σημαντική -όπως είπε- είναι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αποκατάστασης των έργων που φιλοξενεί η κάθε μία, «κι ας ανήκουν στον απέναντι πολιτισμό».

«Δώσαμε οδηγία στους υπουργούς να πορευτούν από κοινού» συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Η είδηση ότι το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε το άγαλμα του θεού Ιλισσού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε δήλωσή του την Παρασκευή μίλησε για «απόφαση που προκαλεί τον ελληνικό λαό».

«Το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί ‘αμετακίνητων’ γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο ‘επιχείρημά’ τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

«Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται».

Για προκλητική απόφαση μίλησε και ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα καλέσει τη Μεγάλη Βρετανία, μέσω της UNESCO, σε διαδικασία διαμεσολάβησης για την επανένωση των Γλυπτών.

«Τελικός προορισμός γι’ αυτή την επανένωση είναι η Αθήνα και το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy