Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Η είσπραξη σε μετρητά άνω των €10,000, αποτελεί ποινικό αδίκημα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε εγκύκλιό της ενημερώνει τους Εποπτευόμενους Οργανισμούς ότι η είσπραξη σε μετρητά για ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10,000), αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σύμφωνα με το Άρθρο 5Α του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου του 2007 (‘ο Νόμος’), η είσπραξη σε μετρητά για ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10,000), ανεξάρτητα εάν η συναλλαγή διενεργείτε με μια και μόνη πράξη ή με περισσότερες πράξεις που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, από πρόσωπο που εμπορεύεται πολύτιμους λίθους ή/και πολύτιμα μέταλλα, μηχανοκίνητα οχήματα, έργα τέχνης ή/και αντίκες, στα πλαίσια των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 5Α, το οποίο προστέθηκε στο Νόμο με τον τροποποιητικό Νόμο αρ. 13(Ι)/2018, διαλαμβάνει τα ακόλουθα:
 
«5Α. (1) Απαγορεύεται σε πρόσωπο που εμπορεύεται πολύτιμους λίθους ή/και πολύτιμα μέταλλα, μηχανοκίνητα οχήματα, έργα τέχνης ή/και αντίκες, στα πλαίσια των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων να εισπράττει σε μετρητά ποσό ίσο ή μεγαλύτερο
των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10.000), ανεξάρτητα εάν η συναλλαγή διενεργείται με μια και μόνη πράξη ή με περισσότερες της μίας πράξεις που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.
 
(2) Πρόσωπο που εμπορεύεται πολύτιμους λίθους ή/και πολύτιμα μέταλλα, μηχανοκίνητα οχήματα, έργα τέχνης ή/και αντίκες, κατά παράβαση της προβλεπόμενης στο εδάφιο (1) απαγόρευσης, διαπράττει ποινικό αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης
του, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού που εισπράχθηκε σε μετρητά.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy