Επιτροπή Νομικών: Εφαρμογή αποφάσεων Ανωτάτου Δικαστηρίου

Το κενό που παρατηρείται με την άρνηση της Διοίκησης, Υπηρεσιών ή και Οργάνων του κράτους να εφαρμόζουν αποφάσεις του Ανωτάτου και του Διοικητικού Δικαστηρίου θα ρυθμίσει νομοσχέδιου που κατατέθηκε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το θέμα απασχολεί τη Βουλή από το 2003 και με την έγκριση του θα ενισχυθεί το κράτος δικαίου στην Κύπρο και η προστασία του πολίτη από την κρατική και διοικητική ασυδοσία.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι δε μπορεί το κράτος να ζητά από τους απλούς πολίτες να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όταν η ίδια η διοίκηση δε συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για πολύ σημαντικό θέμα, που χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς κυρίως σε θέματα συμβατότητας με το σύνταγμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και ποινές για τα όργανα εκείνα του κράτους που παραλείπουν να συμμορφώνονται στις αποφάσεις των δικαστηρίων που φτάνουν μέχρι και 5 χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης καθώς και πρόστιμο μέχρι και 200 ευρώ την ημέρα για τις μέρες που θα καθυστερήσει η συμμόρφωση.

Γιώργος Δεληγιάννης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy