Επίτροπος Περιβάλλοντος: Υποχρέωση η προστασία των «Θαλασσινών Σπηλιών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα προστασίας για τους οικότοπους που βρίσκονται στην περιοχή «Θαλασσινές Σπηλιές», αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου σε επιστολή της ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 2018, προς τον Υπουργό Εσωτερικών με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον Δήμαρχο Πέγειας.

Η κα. Παναγιώτου αναφέρεται σε περιβαλλοντικές πιέσεις από την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή «Θαλασσινές Σπηλιές» του Δήμου Πέγειας, αναφέροντας ότι στην περιοχή αυτή βρίσκονται οικότοποι και ενδιαιτήματα σπάνιων προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Για αυτά, προσθέτει, σύμφωνα με τους περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμους του 2003 έως 2015 και τους περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμους του 2003 έως 2015, η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα προστασίας και διατήρησης.

Η Επίτροπος προτείνει όπως στο πλαίσιο της εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα – Πέγειας (το οποίο κατά την άποψη της πρέπει να είναι ενιαίο), επανεξεταστούν και αναθεωρηθούν οι πολεοδομικές ζώνες μεταξύ των οποίων και οι τουριστικές.
Αναφέρει επίσης ότι η υπό αναφορά περιοχή είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που να μην επιτρέπουν την οικιστική ανάπτυξη σε απόσταση από την παραλία, μεγαλύτερη από τη ζώνη προστασίας της παραλίας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν στην εν λόγω περιοχή.

Εισηγείται επίσης όπως το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας οριοθετήσει επί τόπου τη ζώνη προστασίας της παραλίας και όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχουν παράνομες οικοδομές ή κολυμβητικές δεξαμενές, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στη βάση των εργαλείων τα οποία παρέχουν οι υφιστάμενες νομοθεσίες και Ευρωπαϊκές οδηγίες.

«Οι πρόνοιες των Οδηγιών της ΕΕ και της Εθνικής μας Νομοθεσίας που αφορούν τη διατήρηση της φύσης θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά καθώς και η νομοθεσία για την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς», αναφέρει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy