Επιβάλλεται η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Της Ευανθίας Σάββα*

Από την 1η Ιουνίου 2015 η Βουλή έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου τη Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση (2007) γνωστή και ως Σύμβαση Λανζαροτε. Στη βάση της φιλοσοφίας και του σκοπού της εν λόγω Σύμβασης εκπονήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και Παιδικής Πορνογραφίας. Η οποία αφορά μια συνεκτική και σφαιρική στρατηγική που θέτει τις κατευθύνσεις πολιτικής και συντονίζει την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Τα σεξουαλικά αδικήματα κατά παιδιών τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ανησυχητική αυξητική τάση αφού μόνο το 2015 κατατέθηκαν από την Αστυνομία 57 ποινικοί φάκελοι και 135 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Αριθμοί οι οποίοι δείχνουν το εύρος και δυστυχώς την κρισιμότητα του φαινομένου στο τόπο μας. Αυτό που όμως επιδιώκεται, ορθά, μέσα από την Εθνική Στρατηγική είναι η αντιμετώπιση αυτών των κρουσμάτων όχι μόνο ως ποινικά αδικήματα, για τα οποία η νομοθεσία, ορθά και πάλι, επισύρει αυστηρότατες ποινές, αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο με τρομακτικές για τα παιδιά επιπτώσεις και διαστάσεις. Η Στρατηγική στοχεύει να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος, να προσδιορίσει τις προτεραιότητες για αντιμετώπιση του αλλά και να καθορίσει τις αναγκαίες δράσεις και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της υγιούς και ασφαλής ανάπτυξης όλων των παιδιών με όλα τα εφόδια, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις μακριά από οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης.

Η Στρατηγική έχει 5 βασικούς πυλώνες για την υλοποίηση της 1) Πρωτογενής Πρόληψη (μείωση περιστατικών μέσω της εκπαίδευσης), 2) Δευτερογενής Πρόληψη (άμεση και έγκαιρη ανταπόκριση όταν τα προβλήματα είναι στα αρχικά στάδια), 3) Τριτογενής Πρόληψη (αντιμετώπιση περιστατικών που έχουν επισυμβεί, δημιουργία Σπιτιού για τα Παιδιά κ.α), 4) Έρευνα (καταγραφή περιστατικών και διεξαγωγή ερευνών), 5) Αξιολόγηση (ποιοτική και ποσοτική).

Άλλη σημαντική δράση της Στρατηγικής είναι η δημιουργία του Σπιτιού για τα Παιδιά, το οποίο θα στελεχώνεται από ειδικούς ώστε η κατάθεση μιας καταγγελίας να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και σύντομη. Στο Σπίτι του Παιδιού θα παρέχεται επίσης μια ολοκληρωμένη (αρχική) στήριξη του παιδιού και τους οικείους του μέχρι την ανάληψη της στήριξης από ειδικό ψυχολόγο.

Δυστυχώς όπως διαπιστώθηκε από τη Βουλή, παρόλο που υπάρχει η τριετία 2016-2019 ως προθεσμία για υλοποίηση της Στρατηγικής, βρισκόμαστε ήδη στο 2017 και πολύ λίγα βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ενώ υπάρχουν δράσεις που εύκολα μπορούν να προωθηθούν δεν έχουν ξεκινήσει καν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών που βρίσκει αντίθετους γονείς (σύνδεσμοι γονέων) και εκκλησία(!). Δηλαδή, προτιμούμε να έχουμε τέτοια περιστατικά παρά να μαθαίνουν τα παιδιά με το σωστό τρόπο όλα όσα αφορούν τη σεξουαλικότητα και το σώμα τους. Μια τέτοια επιμόρφωση των παιδιών μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση της επίγνωσης τους αν και εφόσον δεχθούν άσεμνες και απρεπείς «επιθέσεις». Η πουριτανική και αναχρονιστική αντίληψη του ζητήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στα ίδια τα παιδιά. Στα θετικά σε σχέση με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης είναι η λειτουργία από το Ιανουάριο της Ειδικής Ανακριτικής Ομάδας για διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης από την Αστυνομία.

Δυστυχώς η αναλγησία της Πολιτείας να προβεί στην έγκαιρη υλοποίηση της Στρατηγικής για αντιμετώπιση του ειδεχθές εγκλήματος αλλά και του αρρωστημένου κοινωνικού φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συνεισφέρει στην διαιώνιση του προβλήματος. Ενός προβλήματος που τείνει να γίνει μάστιγα για την κοινωνία μας με τους αριθμούς των σεξουαλικών αδικημάτων εις βάρος των παιδιών να αυξάνονται τρομακτικά. Δεν δικαιολογούμαστε ούτε σαν κοινωνία ούτε σαν Πολιτεία ούτε και σαν γονείς να μην προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα παιδιά μας!

*Βουλευτής Επαρχίας Λάρνακας – ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy