Επιβεβαιώνει το αίτημα της Ελλάδας η ΠΤ

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας, διατηρώντας την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι η ΠΤ εξετάζει αίτημα της Ελλάδας για δάνειο, σχολιάζοντας τον απόηχο που προκάλεσε δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστότοπου Politico από τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο skai.gr χωρίς να κατονομάζεται, ο εκπρόσωπος της τράπεζας πρόσθεσε ότι αυτή μελετά εάν υπάρχουν άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να ικανοποιηθεί η ελληνική πρόταση. Η βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα αφορά την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των αδύναμων στρωμάτων.

Διευκρινίζεται από πηγές της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι η τελική απόφαση για το αν θα δοθούν δάνεια στην Ελλάδα θα ληφθεί από το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών.

Συνήθως η Παγκόσμια Τράπεζα δανειοδοτεί μη ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες οικονομίες, έχοντας ως κύριες αποστολές την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής για τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Παρέχει επίσης στήριξη για την ανάπτυξη ισχυρών θεσμών που υποστηρίζουν ένα σύγχρονο κράτος.

«Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας»

Εν τω μεταξύ,  o Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις του με το Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα, ανέφερε πως «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια ολιστική συμφωνία», που θα περιλαμβάνει κλείσιμο της αξιολόγησης, απομείωση του χρέους και ένταξη της χώρας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης. Σημείωσε ακόμα ότι είναι «απολύτως εφικτό» να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου.

Την ελπίδα ότι θα κλείσει η β` αξιολόγηση εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, τονίζοντας ότι υπάρχει η βούληση και από τους εταίρους για «καλούς πολιτικούς συμβιβασμούς». Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο κ. Καζνέφ είπε ότι «υπάρχουν απτά αποτελέσματα και εμπιστοσύνη, επιθυμούμε να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποτελεσματικό, πραγματιστικό και άμεσο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy