Επτά χρόνια από τη δολοφνία Γρηγορόπουλου

Επτά χρόνια συμπληρώνονται την Κυριακή από το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, κατά το οποίο ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια. Για «μαύρη» επέτειο φοβάται φέτος η ΕΛ.ΑΣ., που θέτει σε επιφυλακή περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου

Σειρά κινητοποιήσεων έχουν ανακοινωθεί με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από διάφορες συλλογικότητες σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, μαθητών, νεολαιίστικων συλλογικοτήτων, σωματείων και οργανώσεων της Αριστεράς, με συγκέντρωση στις 2.00 μμ στα Προπύλαια και πορεία 3.00 μμ.

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση μνήμης και πορεία στις 5μμ με αφετηρία τα Προπύλαια.

Επίσης έχουν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη (Καμάρα 12μμ), Πάτρα (Παράρτημα, 11:00), Βόλος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κτίριο Παπαστράτου -Θόλος, 18:00), στο Ηράκλειο (Πλατεία Λιονταριών 18:00), αλλά και σε μικρότερες πόλεις.

Στην Κύπρο, υπάρχει κάλεσμα για τις 20:00 στην πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό.

Φρούριο η Αθήνα υπό τον φόβο επεισοδίων

Δρακόντεια μέτρα θέτει σε εφαρμογή από το μεσημέρι της Κυριακής η αστυνομία ενόψει της αυριανής επετείου για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στο κέντρο της Αθήνας. Μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αποφασίστηκε το επιχειρησιακό πλάνο θα είναι ίδιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην πορεία του Πολυτεχνείου. Στις επιχειρήσεις θα συμμετέχει και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

Ωστόσο, ο προβληματισμός εστιάζεται στην περιοχή των Εξαρχείων. Ανώτατος αξιωματικός δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως ο σχεδιασμός των μέτρων στοχεύει στο να αποτραπούν επεισόδια αντίστοιχα με αυτά που σημειώθηκαν τις προηγούμενες χρονιές. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν επίσης ανησυχίες για οργανωμένο σχέδιο με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων με βάση το Πολυτεχνείο.

Το σχέδιο προβλέπει τη φρούρηση του Πολυτεχνείου, του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, πολιτικών γραφείων και άλλων κτιρίων και υπηρεσιών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν περιμετρικά των Εξαρχείων και όχι εντός της περιοχής, ώστε να μην προκαλέσουν με την παρουσία τους.

Σημειώνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του πολίτη έχει δόσει σαφή εντολή ωστόσο για αποτελεσματική δράση σε περίπτωση καταστροφών.

Όπως επίσης έχει γίνει γνωστό, από το πρωί της Κυριακής οι έλεγχοι θα είναι έντονοι σε όλη την Αθήνα.

Προεόρτια…

Σε επτά συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία, για επεισόδια που προκάλεσαν νεαρά άτομα στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα στην οδό Στουρνάρη και συνεχίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα νεαρών έριξε βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο σημείο, με εκείνους να απαντούν με χημικά.

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από την ομάδα των νεαρών κατέληξε σε μπαλκόνι διαμερίσματος στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά.

«Μαύρη» 6η Δεκεμβρίου;

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. το κάλεσμα του κολλητού φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκου Ρωμανού για «Μαύρο Δεκέμβρη». Με δύο πρόσφατες επιστολές του, ο νεαρός που ήταν δίπλα στον φίλο του όταν δολοφονήθηκε έσπασε τη σιωπή του μετά από 7 χρόνια για τα όσα έζησε το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 και κάλεσε σε έναν «Μαύρο Δεκέμβρη» με συντονισμένες επιθέσεις.

Αστυνομικές πηγές διαμηνύουν πως αισιοδοξούν πως θα αποτραπούν τα εκτεταμένα επεισόδια, ωστόσο δεν αποκλείουν περιφερειακά χτυπήματα με εμπρησμούς και άλλες επιθέσεις, που έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, όπως τα γκαζάκια στο σπίτι του πρώην υπουργού Κώστα Λαλιώτη και η επίθεση με μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η ανάληψη ευθύνης

Την ευθύνη για τα γκαζάκια στο σπίτι του Κώστα Λαλιώτη ανέλαβε με επιστολή της ομάδα που υπογράφει ως «πυρήνας Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος – Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI-IRF)». Η ομάδα συνδέει την επίθεση με το κάλεσμα του Νίκου Ρωμανού για «Μαύρο Δεκέμβρη».
ρύθμιση

«Οι φωτιές της αναρχικής εξέγερσης που ανάψανε στο σπίτι ενός ισχυρού πρώην κρατικού αξιωματούχου του καθεστώτος ήταν μια συμβολή στο κάλεσμα για έναν Μαύρο Δεκέμβρη που εξαπλώνεται μέσα και έξω από τις φυλακές σε όλο τον κόσμο», αναφέρει συγκεκριμένα η ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

«Θα επανέλθουμε σύντομα» καταλήγει η ανάληψη ευθύνης.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy