Ερχιουρμάν: Απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί το ευρώ

Δεν είπα ότι θα αφήσουμε την τουρκική λίρα για να υιοθετήσουμε το ευρώ, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν, μιλώντας στο Bloomberg HT. Είπε παράλληλα ότι ο ίδιος θεωρεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί στα κατεχόμενα το κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωζώνης.

Η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, συνέχισε, είχε επίδραση «τσουνάμι» στα κατεχόμενα, όπου όμως η χρήση ξένων νομισμάτων, ιδιαίτερα η στερλίνα, είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην καθημερινή ζωή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι υπάρχει η άποψη πως πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο νόμισμα η τουρκική λίρα και για αυτό ο ίδιος είπε την Τρίτη ότι όλες οι εναλλακτικές επιλογές είναι στο τραπέζι, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν αποκλείεται καμία επιλογή.

Οι εναλλακτικές επιλογές θα συζητηθούν και αυτό θα γνωστοποιηθεί στο κοινό, είπε ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η αίσθηση στην Τουρκία ότι οι Τουρκοκύπριοι θα αντικαταστήσουν την τουρκική λίρα με το ευρώ.

Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν σημειώνοντας παράλληλα την άποψη εμπειρογνωμόνων ότι η χρήση του ευρώ θα προκαλέσει προβλήματα, λόγω της χρηματοδότησης του ψευδοκράτους από την Τουρκία.

Είπε τέλος ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δημιουργεί δεκαπλάσια προβλήματα στην οικονομία του ψευδοκράτους, σε σχέση με την Τουρκία, και ανέφερε πως είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, κάτι που ήδη γίνεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy