Ερχιουρμάν: Επανεξέταση «υπηκοοτήτων» και νέα απογραφή πληθυσμού

Γύρω στις 2.000 «υπηκοότητες», που δόθηκαν με το καθεστώς της «εξαίρεσης», με απόφαση από το προηγούμενο «υπουργικό συμβούλιο» ΚΕΕ – ΔΚ, θα επανεξεταστούν από το «υπουργείο εσωτερικών», ανακοίνωσε σήμερα ο νέος «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν ανακοινώνοντας ότι στα κατεχόμενα θα γίνει νέα απογραφή πληθυσμού πιθανόν μετά τις «τοπικές εκλογές» που θα γίνουν τον Ιούνιο.
 
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διήρκεσε πλέον της μιάμισης ώρας ο κ. Ερχιουρμάν αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα στα οποία η «κυβέρνηση» του θα λάβει μέτρα αλλά και ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
 
Για το θέμα των «υπηκοοτήτων» είπε ότι θα προβούν σε αφαίρεση της πρόνοιας που δίδει το δικαίωμα στο «υπουργικό» να την παραχωρεί «όταν το θεωρεί υποχρεωτικό» που υπάρχει στη σχετική «νομοθεσία».

Θα εισάξουν περισσότερα κριτήρια όσον αφορά την παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε άτομα που προσφέρουν υπηρεσίες στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και για οικονομικά θέματα.

Σε όσους γίνουν «υπήκοοι» του ψευδοκράτους, είπε, δεν θα δίδεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από την πρώτη εκλογική διαδικασία. Αυτό, πρόσθεσε, είναι κοινή άποψη και των τεσσάρων εταίρων στη «συγκυβέρνηση». Οι εργασίες γι’ αυτό το θέμα, πρόσθεσε, θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διορισμοί σε υψηλές θέσεις στο «υπουργείο εσωτερικών» όπου υπάρχει ανάγκη.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση να υπαχθεί η «αστυνομία» στην πολιτική ηγεσία (σσ τώρα υπάγεται στον κατοχικό στρατό), ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι η θέση του κόμματός του, του ΡΤΚ, είναι αυτή αλλά δεν υπάρχει ομογνωμία γι’ αυτό στην κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν αναφέρεται το ζήτημα στο «κυβερνητικό πρόγραμμα».

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, η «αστυνομία» υπάγεται στις «δυνάμεις ασφαλείας» και στον «διοικητή» αυτών, αλλά ο πολιτικός υπεύθυνος είναι ο εκάστοτε «πρωθυπουργός». Ο ίδιος, ανέφερε, είχε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με τον «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον «αστυνομικό διευθυντή».
 
Οσον αφορά το θέμα της απογραφής πληθυσμού, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι θα γίνει μετά τις επερχόμενες «τοπικές εκλογές» και ανακοίνωσε ότι γι’ αυτό το σκοπό έχει προϋπολογισθεί το ποσό των 5 εκ ΤΛ (1,25 εκ ευρώ) στον «κρατικό προϋπολογισμό».
 
Ο νέος «πρωθυπουργός» αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα εσωτερικής επικαιρότητας όπως την αναδιάρθρωση των «δήμων» για την οποία θα ξεκινήσουν σύντομα τις εργασίες, όπως και τη μελέτη των αναγκών στον τομέα της υγείας και ειδικά για τις προσλήψεις νοσοκόμων, στα «τελωνεία» και στην «αστυνομία».

Σύντομα, είπε, θα αρχίζει και η κατασκευή των νέων “κεντρικών φυλακών”, αφού στις υφιστάμενες με χωρητικότητα 271 ατόμων, υπάρχουν 540 κρατούμενοι, λέγοντας πως αυτό είναι «μια τρομακτική κατάσταση».
 
Στις φυλακές, πρόσθεσε, βρίσκονται 34 πρόσωπα κάτω των 21 ετών ενώ ένα στα τρία που βρίσκονται εκεί είναι λόγω χρήσης ναρκωτικών. Οι χρήστες ναρκωτικών, είπε, θα πρέπει να αξιολογηθούν ως ασθενείς, να υπάρξει κρατική βοήθεια για την απεξάρτησή τους, ένα κέντρο απεξάρτησης, ενώ στα σχέδιά τους είναι η κατάρτιση ενός πλάνου ενεργειών για την πρόληψη χρήσης ναρκωτικών.

Ο νέος «πρωθυπουργός» ανέφερε ότι ήδη ζήτησε έκθεση όσον αφορά τις εταιρείες και τα πρακτορεία στοιχημάτων που λειτουργούν στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι συναντήθηκε ήδη με τους ιδιοκτήτες πέντε γραφείων στοιχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στα κατεχόμενα λειτουργούν 51 πρακτορεία γενικών στοιχημάτων όπου εργάζονται 657 άτομα. Από τις δραστηριότητές τους, πρόσθεσε, 6,7 εκ ευρώ πηγαίνουν στο ταμείο αθλητισμού ενώ στο «τμήμα εφορίας» 3,9 δολάρια.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ερχιουρμάν, τα γραφεία στοιχημάτων που λειτουργούν χωρίς άδεια θα κλείσουν ενώ θα αυξηθούν και οι έλεγχοι.

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό στοίχημα ανέφερε ότι θα προχωρήσουν σε νομικές μεταρρυθμίσεις μελετώντας και το τι ισχύει στη Μάλτα και την «νότια» Κύπρο. Θα λάβουν, πρόσθεσε, μέτρα για να μην εισέρχονται «υπήκοοι» του ψευδοκράτους σε πρακτορεία ηλεκτρονικού στοιχήματος ή καζίνο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy