Έρευνα: Δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση για θέματα περιβάλλοντος στα κατεχόμενα

Οι Τουρκοκύπριοι υστερούν στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος χωρίς να υπάρχει ευαισθητοποίηση στα θέματα αυτά ενώ για την καταστροφή του περιβάλλοντος ευθύνη έχει και το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύει πρωτοσέλιδα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το περιβάλλον δεν υπήρξε ποτέ καθαρό ενώ το 44% είπε ότι τα σκουπίδια είναι το σημαντικότερο ζήτημα σε ό,τι αφορά τα θέματα περιβάλλοντος.

Η έρευνα έγινε με την χρηματοδότηση της ΕΕ στα πλαίσια του δικοινοτικού προγράμματος Cans for Hope, και πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή 400 ατόμων ενώ στις ελεύθερες περιοχές συμμετείχαν 600 άτομα.

Η έρευνα στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε από την Κίνηση Πράσινης Ειρήνης ενώ σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κινήματος Ντογάν Σαχίρ είπε ότι το δικοινοτικό πρόγραμμα άρχισε το 2015 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο ενώ είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια έρευνα σχετικά με το περιβάλλον.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας ο Σαχίρ είπε ότι «το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν πολιτικές αντιμετώπισης της καταστροφής του περιβάλλοντος ενώ και οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν έχουν την έγνοια για να ασχοληθούν με τα θέματα αυτά. Τα προβλήματα σχετικά με το περιβάλλον οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αδιαφορία του κράτους».

Στην ερώτηση ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του περιβάλλοντος ποσοστό 44% απάντησε τα σκουπίδια, το 34% η ατμοσφαιρική ρύπανση, το 30% η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν κάνουν διαλογή αποβλήτων για ανακύκλωση στο σπίτι ποσοστό 50% των Τ/κ ερωτηθέντων απάντησε ότι ποτέ δεν το κάνει ενώ ποσοστό 11% απάντησε «πάντα το κάνω».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy