Έρευνα Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και λαχείου

Ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων έχει κινήσει διαδικασίες για έλεγχο των συμβάσεων ιδιωτικοποίησης στο λιμάνι Λεμεσού, αλλά και τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Λαχείου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έφορος εξετάζει «κατά πόσον συνιστά κρατική ενίσχυση η καταβολή αποζημίωσης προς τον ανάδοχο (στο λιμάνι Λεμεσού)», για τη μεταφορική κίνηση στο λιμάνι της Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν στη μεταφορική κίνηση στο λιμάνι της Λάρνακας, ώστε να μην επηρεάζονται τα κέρδη του ιδιώτη στο λιμάνι της Λεμεσού.

Όπως αναφέρει ο  Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων σε σημείωμα του προς τη Βουλή, με βάση τη νομοθεσία η οποία έχει ψηφιστεί «ο συμβαλλόμενος (επενδυτής στο λιμάνι της Λεμεσού) έχει δικαίωμα αποζημίωσης για την πραγματική ζημιά ή απώλεια που υπέστη, λόγω της παραβίασης της σύμβασης και όχι για απομακρυσμένη ή έμμεση απώλεια». Ενόψει αυτού, προσθέτει, «εξετάζεται κατά πόσον συνιστά κρατική ενίσχυση η καταβολή αποζημίωσης προς τον ανάδοχο (στο λιμάνι της Λεμεσού) για υπερβάσεις πέραν των 100 τόνων από το όριο των 900 τόνων (στη μεταφορική κίνηση στο λιμάνι της Λάρνακας).

Σε σχέση με το Κρατικό Λαχείο, όπως αναφέρει ο  Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων στο σημείωμα του βρίσκεται σε εξέλιξη «διαβούλευση αναφορικά με την προτιθέμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις εργασίες του Κρατικού Λαχείου». Στα πλαίσια αυτά, προσθέτει, εξετάζεται «προσχέδιο νομοσχεδίου που προβλέπει τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος παροχής των Παιχνιδιών Εθνικής Λοταρίας».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ο  Έφορος αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σύμβαση για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων της μονάδας διαχείρισης στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, η υπεκμίσθωση βιομηχανικών οικοπέδων, η δωρεάν παραχώρηση μετοχών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, η χρηματοδότηση του νέου γηπέδου Λεμεσού, η νομοθεσία για τα ιπποδρομιακά στοιχήματα, το ΓΕΣΥ κτλ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy