Έρευνα για τις χρηματοοικονομικές γνώσεις των Κυπρίων διεξάγει η Κεντρική Τράπεζα

H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διεξάγει αυτή την περίοδο παγκύπρια δειγματοληπτική έρευνα, η οποία στοχεύει στη μέτρηση του επιπέδου των χρηματοοικονομικών γνώσεων των Κυπρίων, ανέφερε σήμερα η Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.
 
Σε χαιρετισμό της στην Ημερίδα της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου, με θέμα τον Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι τα ευρήματα της έρευνας αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους και θα χρησιμοποιηθούν για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγχώριου χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.
 
Εξήγησε ότι η υπό εξέλιξη έρευνα, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο του Durham, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πλαίσιο ανά το παγκόσμιο, στη βάση ερωτηματολογίου και κριτηρίων που έχει θέσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
 
«Αξιοποιώντας τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους, θα επιδιώξουμε ως Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να συμβάλουμε στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγχώριου χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού», είπε η κ. Γιωρκάτζη.
 
Η στρατηγική αυτή, συνέχισε, θα πρέπει να περιλαμβάνει στοχευμένες εκστρατείες χρηματοοικονομικής ενημέρωσης αλλά και παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα, όπως η εισαγωγή σχετικού μαθήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 
Σύμφωνα με τη Διοικήτρια, πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι να συνεργαστεί για το θέμα με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και να κινητοποιήσει τους πόρους που θα απαιτηθούν, διερευνώντας και τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.
 
Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να αναδειχθεί μέσα από τη σχετική έρευνα ότι ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός αποτελεί παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης του ίδιου του χρηματοοικονομικού τομέα, δηλαδή ότι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί αναπτύσσονται καλύτερα και δημιουργούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη χώρα όσο αυξάνεται το επίπεδο του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού για το σύνολο του πληθυσμού.
 
Αντίθετα, συνέχισε, η έλλειψη γνώσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα οδηγεί ορισμένες φορές στην ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου με πιθανό αποτέλεσμα να επιτείνονται οι οικονομικές κρίσεις και στη συνέχεια να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή τους.
 
«Τα γεγονότα που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο ανέδειξαν το πρόβλημα» είπε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και πρόσθεσε ότι η άγνοια σε χρηματοοικονομικά θέματα, όταν οδηγεί σε λάθος επιλογές και αποφάσεις, είναι απειλή για την ευημερία των πολιτών.
 
«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και εγώ προσωπικά, υποστηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια για μια πιο ενημερωμένη σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα κυπριακή κοινωνία», ανέφερε, και κατέληξε λέγοντας ότι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των πολιτών για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους είναι καίρια για την ευημερία όλων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy