Έργα και ημέρες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη

Της Μαρίας Νικολάου*

Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, έρχονται στο μυαλό μας οι πολλές υποσχέσεις ή μάλλον οι «δεσμεύσεις» του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που τόσο αφειδώλευτα μοίραζε προεκλογικά.

Στο τέλος της ημέρας κανένας από ότι φαίνεται, δεν μπορεί να προβλέψει πόσες και ποιές από τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα υλοποιηθούν μέχρι και το τέλος της θητείας του. Παρόλα αυτά, αναμφισβήτητο γεγονός αποτελεί ότι η διακυβέρνηση Δημοκρατικού Συναγερμού, χαρακτηρίζεται από μια έντονη αντιλαϊκή πολιτική, που στο επίκεντρο της βρίσκεται η ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγάλου εγχώριου και ξένου κεφαλαίου όπως επίσης και η υλοποίηση άνευ ουσιαστικής διαπραγμάτευσης των εισηγήσεων της Τρόικας.

Ο χαρακτηρισμός κυβέρνησης και Συναγερμού ως «τροικανότεροι» των Τροικανών σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τυχαίος. Κατάργηση του κοινωνικού κράτους, διάλυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αναστολή υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, εκφυλισμός της δημόσιας παιδείας, επιβολή νέων φορολογιών, αποτελούν μόνο μερικά από τα «έργα και τις ήμερες» της διακυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη. Βέβαια στην προσπάθεια της αυτή, η παρούσα κυβέρνηση συνεπικουρείται και από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, που συνειδητά «καμουφλάρουν» με κάθε τρόπο τις αντιλαϊκές αυτές πολιτικές.

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των κυβερνώντων βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι κυβερνώντες επείγονται να ιδιωτικοποιήσουν τους ημικρατικούς οργανισμούς, και κυρίως του κερδοφόρους οργανισμούς όπως την ΑΤΗΚ, την ΑΗΚ και την Αρχή Λιμένων. Διακαώς επιθυμούν να ξεπουλήσουν την περιουσία του Κυπριακού Λαού, «έναντι πινακίου φακής» σε οικονομικούς κολοσσούς παίρνοντας βέβαια και το δικό τους μερτικό. «Ουδέποτε έχουμε υιοθετήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών», έλεγε και ενυπόγραφα υποστήριζε ο Νίκος Αναστασιάδης προεκλογικά.

Όπως πίσω από τις λέξεις έκρυβαν την αλήθεια για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων το ίδιο έκαναν και με τις εκποιήσεις. Έντεχνα παρουσιάζονταν ως οι καλύτεροι προασπιστές της πρώτης κατοικίας και των χαμηλόμισθων, ενώ τώρα βοηθούν με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν οι συνθήκες να γίνει η προπαρασκευαστική δουλεία από τις Τράπεζες και να φτάσουμε στο σημείο ξεπουλήματος μέσω δημοπρασίας της περιούσιας του κόσμου συμπεριλαμβανομένου και της πρώτης κατοικίας. Θα αρχίσει δηλαδή το πάρτι των λεγόμενων επενδυτικών ταμείων που θα αγοράζουν όσα-όσα, τόσο ακίνητα (με προτίμηση στα φιλέτα) όσο και πακέτα δανείων σε εξευτελιστικές τιμές με στόχο την κερδοσκοπία. Ας μην ξεχνούμε τις καταστροφικές συνέπειες τις δράσεις των ταμείων αυτών στην Ιρλανδία, την Ισπανία και αλλού.

Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκποιήσεις δεν είναι τα μοναδικά θέματα στα οποία η κυβέρνηση έδωσε τα «διαπιστευτήρια» της, η υγεία αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει αβοήθητα τα δημόσια νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών να υποβαθμίζεται και τα προβλήματα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, η υλοποίηση του ΓΕΣΥ έχει ουσιαστικά παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, ενώ η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα οποιαδήποτε προηγούμενη συμφωνία των κομμάτων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απώτερος στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι η εισαγωγή ενός πολύ-ασφαλιστικού συστήματος υγείας, που ουσιαστικά θα δημιουργήσει ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Έχει υποβαθμιστεί και η κοινωνική πολιτική. Η πολυδιαφημισμένη εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που στην ουσία υποχρεώνει τους φτωχούς να χρηματοδοτούν τους φτωχότερους, ανάγκασε συμπολίτες μας να ζουν πιο κάτω ακόμη και από το όριο της φτώχειας. Επίσης οι εργατικές κατακτήσεις θυσιάστηκαν στον βωμό των «ευέλικτων μορφών εργασίας» και στην υποτιθέμενη αύξηση της παραγωγικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η υπουργός Εργασίας αυθαίρετα και χωρίς κανένα διάλογο είχε ανανεώσει οκτώ συνεχόμενες φορές το διάταγμα για τα συνεχή ωράρια, που διαλύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ευνοώντας τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Το διάταγμα κανονικά έπρεπε να ρυθμίζει τις εξαιρέσεις και όχι να γίνεται κανόνας. Θετικά πρέπει να αποτιμάται το γεγονός ότι η βουλή πρόσφατα ψήφισε νόμο που άρει το δικαίωμα του εκαστοτε υπουργού να ενεργεί με αυτό τον τρόπο σε σχέση με τα ωράρια των καταστημάτων.

Η κυβέρνηση από την μέρα εκλογής της εφαρμόζει μια πολιτική λιτότητας η οποία ξεπερνά και τα όρια της πολιτικής του μνημονίου και της Τρόικας. Στον προϋπολογισμό του 2015 ουσιαστικά δεν υπάρχουν κονδύλια για ανάπτυξη και επενδύσεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα φερέφωνα της μιλούν για ένα «νέο οικονομικό θαύμα». Ένα οικονομικό θαύμα που περιλαμβάνει αύξηση της ανεργίας, αύξηση της μετανάστευσης, μειώσεις μισθών, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, εκφυλισμό της δημόσιας υγείας και παιδείας, καταβαράθρωση των εργατικών δικαιωμάτων. Βέβαια στον αντίποδα έχουμε αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, οικονομικά σκάνδαλα και ερασιτεχνικούς χειρισμούς και παγερή αδιαφορία.

*Μέλος Ε.Ε ΑΚΕΛ Πάφου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy