Εργασιακή επιθεώρηση, ποιος ο λόγος;

Της Ανδρούλλας Χριστοφίδου Henriques

Τόσο στην έκθεση της GRETA (Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings), όσο και στην έκθεση εμπορίας προσώπων του αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών (TIP Report 2014), υπογραμμίζεται ότι στην Κύπρο, σ’ αυτό το ωραιότατο νησί της Μεσογείου ευδοκιμεί το labour trafficking, δηλαδή η εργασιακή εκμετάλλευση. Και για πρώτη φορά στην ιστορία μας δεν είπαμε ότι μας κατηγορούν άδικα. Οι ξένοι εργάτες, όχι όλοι αλλά πολλοί, ιδίως αυτοί που εργάζονται στην αγνή κυπριακή ύπαιθρο, ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς, το παραδεχόμαστε και το δημοσιεύουμε κιόλας. Υπενθυμίζω: Φυτώριο – Ανθοπωλείο στους Αγίους Τριμιθιάς ζητούσε εργάτη για ξεχώρτισμα, πότισμα, ψέκασμα, φύτεμα, κλαδέματα, γενικές καθαριότητες. Ωράριο full time, συμπεριλαμβανομένου αργίες και Κυριακές. Μισθός: 480 ευρώ ακάθαρτος.

Κι όσο παράξενο και αν φαίνεται, αυτές οι συνθήκες εργασίας είναι νόμιμες και ευλογημένες από το ίδιο το κράτος! Και δεν σκέφτεται το κράτος, αυτό το πολιτισμένο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος – τρομάρα μας – ότι έτσι ευλογεί και την ανεργία. Εφόσον το ίδιο το κράτος επιτρέπει σε εργοδότες να προσλαμβάνουν σκλάβους από τρίτες χώρες, τρελοί είναι οι εργοδότες να προτιμούν τους Κυπραίους για να τους δουλεύουν οκτάωρο;

Κράτος! Κράτος! Θέλεις να κτυπήσεις την ανεργία; Διόρθωσε τη νομοθεσία περί εργασίας. Και κάνε και καμιά επιθεώρηση, όχι μόνο για να δεις αν στα εστιατόρια και τα κτίσματα υπάρχουν αδήλωτοι εργαζόμενοι, αλλά και να δεις σε τι συνθήκες εργάζονται οι δηλωμένοι (ή μήπως πρέπει να πω «δουλωμένοι»;). Πού κοιμούνται; Τι τρώνε; Πληρώνονται; Στείλε και κανένα επιθεωρητή εργασίας εκδρομή στις φάρμες πριν να κηρύξουν πτώχευση, όπως ο Κομήτης, και στα χωράφια, τώρα που είναι άνοιξη και τα αγριολούλουδα ανθίζουν. Γιατί δεν πάει κανένας να επιθεωρήσει; Μήπως είμαστε ρατσιστές και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην γνωρίζουμε πώς συμπεριφερόμαστε στους ξένους; Τι να παν οι επιθεωρητές εργασίας να επιθεωρήσουν; Ποιος ο λόγος; Ξέρουν ότι θα βρουν κανένα σκουρόχρωμο που βρήκε στη χώρα μας χειρότερες συνθήκες εργασίας από ότι είχε στη δική του.

Σκουρόχρωμος είναι, δηλαδή κατώτερος από εμάς. Και γιατί δέχεται να δουλεύει σαν σκλάβος; Μεγάλη κουβέντα κύριε επιθεωρητά εργασίας. Νομίζεις ότι του αρέσει και γι’ αυτό το δέχεται; Ή ότι, απομονωμένος όπως είναι, δεν ξέρει που να απευθυνθεί για να κάνει παράπονο; Αν έμπαινες εσύ στο κόπο να του κάνεις μερικές ερωτήσεις, δεν θα ανακάλυπτες πού κοιμάται, τι τρώει, αν τρώει και ξύλο, και πόσες ώρες την ημέρα εργάζεται;

Μήπως ο Οδυσσέας, εκείνος του τρωικού πολέμου, στο δρόμο του προς την Ιθάκη, συνάντησε την Κύπρο; Μήπως το νησί του Κύκλωπα ήταν η μεγαλόνησος; «Ξένος είσαι και θα σε φάω!» Αστειεύομαι. Κακόγευστα αστεία… Το νησί του Κύκλωπα Πολύφημου δεν ήταν η Κύπρος. Ο Κύπριος Κύκλωπας λέγεται Περίφημος. Και δεν είναι μόνο ένας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy