«Εργαζόμαστε για να επιστρέψει η Ομόνοια στο δρόμο των επιτυχιών»

Συνέντευξη στον Γιώργο Χατζηαντώνη

«Τελικός μας προορισμός είναι η επιστροφή και η παραμονή της Ομόνοιας στο θρόνο της, στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου», τονίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Αντώνης Τζιωνής, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι η ομάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο. 

Ο πρόεδρος των «πρασίνων» μιλά για όλους και όλα και στην αναφορά του για το οικονομικό κομμάτι επισημαίνει ότι η Ομόνοια, αν όλα πάνε καλά, αυτή τη σεζόν θα αποπληρώσει όλους τους διακανονισμούς με πρώην ποδοσφαιριστές με εξαίρεση ένα και θα απαλλαγεί από ένα σημαντικό μερίδιο των εγκλημάτων του παρελθόντος. 

Ο κ. Αντώνης Τζιωνής υπογραμμίζει παράλληλα ότι γίνεται σωστή δουλειά στην ποδοσφαιρική ομάδα με βάση πλάνο και στρατηγική, ωστόσο χρειάζεται ακόμα χρόνος για αποδώσει τα μέγιστα ο νέος τρόπος λειτουργίας. Ταυτόχρονα τονίζει ότι υπάρχουν αδυναμίες και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο αν συνεχίσει η μεθοδική δουλειά θα έρθουν και οι επιτυχίες. «Η Ομόνοια είναι γεννημένη πρωταθλήτρια», επισημαίνει παράλληλα και στόχος παραμένει η έξοδος στην Ευρώπη, η κατάκτηση του κυπέλλου και η νίκη σε κάθε παιγνίδι. 

Κάνοντας αναφορά στον κόσμο της ομάδας αναφέρει ότι έγιναν περισσότερες από 300 αιτήσεις για εγγραφή μελών, οι πλείστες των οποίων έχουν εγκριθεί και ζητά παράλληλα να είναι συμμέτοχος στις προσπάθειες που γίνονται από το Δ.Σ.

«Χωρίς την ανταπόκριση του κόσμου η Ομόνοια θα ήταν μία ανάμνηση από το παρελθόν», τονίζει ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» και υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος ανταποκρίνεται ακούραστα, με ανιδιοτέλεια, αγνή αγάπη και υποδειγματική αφοσίωση». 

Ο κ. Τζιωνής κάνει αναφορά και στα όσα συμβαίνουν στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου λέγοντας ότι «όσα είπαμε στη συνέντευξη Τύπου τα εννοούμε. Είμαστε αποφασισμένοι και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Μας αξίζει ένα καλύτερο ποδόσφαιρο και γι’ αυτό θα παλέψουμε».

omonoia meli

Αναλάβατε την προεδρία σε μια μεταβατική περίοδο για την Ομόνοια, με την εφαρμογή του πλάνου ανάκαμψης με νέο μοντέλο και το οικονομικό πρόβλημα να υφίσταται. Πώς αξιολογείτε το πρώτο εξάμηνο της θητείας σας σε σχέση με τα δύο συγκεκριμένα κεφάλαια;

Βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο εφαρμογής του πλάνου οικονομικής εξυγίανσης που είχε καταρτιστεί από τη Διοίκηση του Δώρου Σεραφείμ. Εχουν γίνει άλματα σε αυτό τον τομέα, ωστόσο οι δυσκολίες παραμένουν και δεν υπάρχουν περιθώρια εκτροπής από τον αρχικό μας στόχο. Κάποιες συγκυρίες στη φετινή σεζόν δημιούργησαν επιπρόσθετες δυσκολίες, τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε. Ο αποκλεισμός από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League, σε συνδυασμό με την απώλεια της χορηγίας της CYTA, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων. Εχουμε ήδη υλοποιήσει κάποιες ενέργειες, ενώ προγραμματίζουμε κι άλλες, προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Αυτή η σεζόν είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ομόνοια. Εάν παραμείνουμε συνεπείς, με το τέλος της σεζόν θα αποπληρώσουμε όλους τους διακανονισμούς με πρώην ποδοσφαιριστές, με εξαίρεση ένα.

ntambizas

 

Απαλλάσσουμε, δηλαδή, την Ομόνοια από ένα σημαντικό μερίδιο των εγκλημάτων του παρελθόντος. Σκεφτείτε μόνο ότι πριν τρία χρόνια είχαμε 60 διακανονισμούς να αποπληρώνουμε κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει πως από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, θα είμαστε σε θέση να διοχετεύσουμε πόρους σε πιο παραγωγικές διαδικασίες, π.χ. στο ρόστερ της ποδοσφαιρικής ομάδας, στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου, στην επιστημονική και ιατρική υποστήριξη. Οσον αφορά το νέο μοντέλο που ακολουθείται και την πρόσληψη του κ. Νταμπίζα, είμαστε ικανοποιημένοι με τον νέο τρόπο λειτουργίας. Στόχος είναι να φέρουμε τη σταθερότητα στην ομάδα, να δημιουργήσουμε βασικό κορμό στο ρόστερ και να θέσουμε τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα κτίσουμε την ομάδα κορυφής. Θέλουμε να καταστήσουμε την Ομόνοια ελκυστικό ποδοσφαιρικό προορισμό, αλλά και μία μηχανή ανάδειξης ποδοσφαιρικών ταλέντων.

Για το τελευταίο, εργαζόμαστε μεθοδικά και με σχέδιο. Εχουμε προχωρήσει στην πρόσληψη Τεχνικού Διευθυντή στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου, του κ. Φρέντμπεργκ. Προχωρήσαμε, επίσης, με την πρόσληψη αρχιπροπονητή για την Ακαδημία, ειδικού σε θέματα ακαδημιών, ο οποίος θα βοηθάει τον κ. Φρέντμπεργκ και θα έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης των προπονητών της Ακαδημίας. Τελικός μας προορισμός είναι η επιστροφή και η παραμονή της Ομόνοιας στο θρόνο της, στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση τόνισε την ανάγκη για στήριξη του νέου τρόπου λειτουργίας της ομάδας και του πλάνου για επιστροφή της Ομόνοιας στην κορυφή. Πιστεύετε πως η ομάδα βρίσκεται στη σωστή πορεία;

Πιστεύουμε ότι η ομάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο. Γίνεται δουλειά στη βάση πλάνου. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βελτιώνουμε τις υποδομές, να εκσυγχρονίζουμε δομές και πρακτικές. Στο αγωνιστικό διαπιστώνουμε σταδιακή βελτίωση, στοιχείο που βγάζει υγεία. Ξέρουμε τι πρέπει να βελτιώσουμε και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η βαθμολογική μας συγκομιδή θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, εάν δεν υπήρχαν οι γνωστές αντιξοότητες στο γήπεδο.

Πέραν αυτών, πληρώσαμε και τα δικά μας λάθη. Δεν εθελοτυφλούμε. Είναι στοιχεία που αξιολογούμε καθημερινά και θέλουμε να διορθώσουμε. Πληρώσαμε, ακόμη, με βαθμολογικές απώλειες στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, αλλά και με πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό, το γεγονός πως για άλλη μία φορά ξεκινήσαμε τη χρονιά σχεδόν από το μηδέν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε 15 μετεγγραφές κάθε καλοκαίρι. Γι’ αυτό βάζουμε τα πράγματα σε νέες βάσεις: πιο σύγχρονες, πιο επαγγελματικές. Ασφαλώς, κάθε νέος τρόπος λειτουργίας δεν εξυπακούεται ότι θα αποδώσει αμέσως στο μάξιμουμ. Χρειάζεται ακόμη πίστωση χρόνου.

omonoia

Στο ξεκίνημα της περιόδου η Ομόνοια πέρασε δύσκολες στιγμές και αμφισβητήθηκε, όπως και η τεχνική ηγεσία. Ωστόσο, η διοίκηση στήριξε έμπρακτα τον Τζον Κάρβερ, παρά το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε, κυρίως μεταξύ των οπαδών της ομάδας. Νιώθετε δικαιωμένοι γι’ αυτή τη στάση;

Δεν είναι θέμα δικαίωσης. Ο κόσμος διαμαρτυρόταν για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Κατανοούσαμε πλήρως τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις του. Ο ρόλος του ΔΣ, ωστόσο, είναι διαφορετικός. Οι αφορισμοί, η ισοπέδωση και η καταστροφολογία ποτέ δεν ήταν καλοί σύμμαχοι τις δύσκολες ώρες. Χρειάζεται νηφαλιότητα και ψύχραιμη ανάλυση. Πρέπει να σταματήσουμε να αναζητούμε εύκολες λύσεις, εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους.

Η αλλαγή προπονητή, τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παυσίπονο που διαρκεί κάποιες βδομάδες. Και τα τελευταία 20 χρόνια, η Ομόνοια άλλαξε 30 προπονητές. Οι αποφάσεις πρέπει να βοηθούν την ομάδα και όχι να χαϊδεύουν αυτιά, ούτε να εκτονώνουν συναισθήματα. Εμείς διαπιστώναμε πως ο κ. Κάρβερ και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο δούλευαν πολύ σκληρά, με ποιότητα και διάθεση. Γνωρίζαμε πως υπήρχε εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια. Υποστηρίξαμε την προσπάθεια και στο τέλος αποδείχτηκε πως ο χρόνος δούλευε υπέρ της ομάδας. Δεν επαναπαυόμαστε. Υπάρχουν αδυναμίες και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Εάν συνεχίσουμε τη μεθοδική δουλειά θα έρθουν και οι επιτυχίες. Είμαστε σίγουροι.

Ως διοίκηση είσαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα εικόνα και την πορεία της ομάδας; Πιστεύετε ότι η Ομόνοια βρίσκεται μέσα στη διεκδίκηση των πρωταγωνιστικών στόχων που έχουν τεθεί;

Μια ομάδα με την ιστορία και το ποδοσφαιρικό DNA της Ομόνοιας, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη με την πέμπτη θέση. Η Ομόνοια είναι γεννημένη πρωταθλήτρια. Εργαζόμαστε για να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα που δημιούργησαν τα εγκλήματα του παρελθόντος, ώστε να επιστρέψει η Ομόνοια στο δρόμο των επιτυχιών. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη βελτίωση που σημειώνει η ομάδα, το χαρακτήρα που βγάζει στο γήπεδο και την προσήλωση που επιδεικνύουν άπαντες στα καθήκοντά τους. Η πορεία θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Επιβάλλεται να γίνει καλύτερη. Στόχος παραμένει η έξοδος στην Ευρώπη, η κατάκτηση του κυπέλλου και σε κάθε παιχνίδι η νίκη. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, επιβεβαιώνουν ότι η ομάδα δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Αισιοδοξούμε πως η Ομόνοια θα έχει καλύτερη παρουσία στη συνέχεια.

Η μεταγραφική περίοδος του Γενάρη είναι προ των πυλών. Πώς θα κινηθεί η Ομόνοια στο παζάρι; Μένω στο θέμα των μεταγραφών σε σχέση με το στόχο που τέθηκε για τη δημιουργία βασικού κορμού της ομάδας, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ράβε-ξήλωνε το καλοκαίρι, καθώς και τη μείωση του ορίου ηλικίας. Νομίζετε ότι θα υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος στόχος;

Ζητούμενο παραμένει η δημιουργία βασικού κορμού. Αυτή τη στιγμή η Ομόνοια διαθέτει μία ομάδα με έναν από τους χαμηλότερους, αν όχι τον χαμηλότερο, μ.ο. ηλικίας στο πρωτάθλημα. Αυτό ήταν επιδίωξή μας. Το μεταγραφικό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Από το οικονομικό, από τη δυνατότητα να αποχωρήσουν κάποιοι παίκτες και από πολλά άλλα. Γίνονται προσπάθειες, εδώ και καιρό, για να έρθουν παίκτες που να προσθέσουν ποιότητα στην ομάδα.

Ξέρουμε τα προβλήματα και τις αδυναμίες μας, τα εντοπίσαμε και θα προσπαθήσουμε μέσα από τις κινήσεις που θα κάνουμε να τα διορθώσουμε. Καταλυτικό παράγοντα διαδραματίζει το οικονομικό σκέλος. Οι δυσκολίες είναι εκεί, όμως γίνονται προσπάθειες. Κυκλοφορήσαμε «λαχνό μεταγραφών», μαζί με κάποια άλλα προωθητικά πακέτα όπως τα mid-season tickets, συγκεκριμένη προσφορά για τα μέλη, προϊόντα όπως το Green Tablet, τον ετήσιο λαχνό, ενώ υπάρχουν τα προϊόντα μας στην Green Boutique. Με τη στήριξη του κόσμου τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα σε αυτό το κομμάτι.

omonoia laos

Μια από τις ενέργειες της διοίκησης ήταν το άνοιγμα προς τον κόσμο, με την εκστρατεία εγγραφής μελών και τις ανοικτές συγκεντρώσεις σε όλη την Κύπρο. Πώς εκτιμάτε αυτή την προσπάθεια, σε σχέση με τις προσδοκίες σας όταν την αρχίζατε; Νομίζετε ότι η Ομόνοια βγήκε κερδισμένη με αυτή την πρωτοβουλία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ομόνοια βγήκε κερδισμένη από την εκστρατεία. Ηταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθεί το ΔΣ και οι ποδοσφαιριστές κοντά στον κόσμο, να ακούσουν τις απόψεις του, τους προβληματισμούς του, τις προτάσεις του. Υποβλήθηκαν περισσότερες από 300 αιτήσεις. Οι πλείστες έχουν ήδη εγκριθεί, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στα τελικά στάδια της αξιολόγησης. Θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες στο προσεχές διάστημα. Κτίζουμε καθημερινά μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο μας, την οποία σκοπεύουμε να διατηρήσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε. Χρειαζόμαστε τον κόσμο κοντά, συμμέτοχο στις προσπάθειές μας.

Σε κάθε ευκαιρία τονίζετε την ανάγκη στήριξης της Ομόνοιας από τον κόσμο. Πιστεύετε ότι οι φίλοι της ομάδας ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις της διοίκησης;

Ασφαλώς. Χωρίς την ανταπόκριση του κόσμου, η Ομόνοια πολύ απλά θα ήταν μία ανάμνηση από το παρελθόν. Ο κόσμος ανταποκρίνεται, ακούραστα, με ανιδιοτέλεια, αγνή αγάπη και υποδειγματική αφοσίωση. Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά. Τον καλούμε να παραμείνει δίπλα στην ομάδα σε αυτήν την εξαιρετικά καθοριστική σεζόν. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αυτή η συνεισφορά θέλουμε να έχει αμοιβαίο όφελος: Για τους φιλάθλους μας και την ομάδα. Θέλουμε η συνεισφορά να έχει αντίκρισμα. Είτε αυτό είναι το εισιτήριο διαρκείας, είτε τα προϊόντα της Green Boutique, η εγγραφή μέλους, οι λαχνοί που προσφέρουν πλούσια δώρα κ.τ.λ.. Δεν ζητούμε από τον κόσμο απλώς να δώσει χρήματα. Θέλουμε να είναι αμοιβαία επωφελής η όλη προσπάθεια.

Για μια ακόμα χρονιά η Ομόνοια έχει έντονα παράπονα για την αντιμετώπισή της από τη διαιτησία και την ΚΟΠ γενικότερα. Πώς επηρέασαν οι εν λόγω παράγοντες την αγωνιστική παρουσία της ομάδας και το σωματείο από οικονομικής άποψης; 

omonoia diaitites

 

Τα παραθέσαμε με λεπτομέρεια στη συνέντευξη Τύπου. Αυτή τη στιγμή έπρεπε να ήμασταν σε απόσταση βολής από την κορυφή. Η εκάστοτε βαθμολογική θέση αναπόφευκτα επηρεάζει το οικονομικό σκέλος. Οσο πιο ψηλά είσαι στην βαθμολογία τόσο μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου έχεις στο γήπεδο. Σκεφτείτε μόνο, εάν στο τέλος της σεζόν η Ομόνοια δεν υλοποιήσει τους στόχους της λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων. Αποφάσεις, οι οποίες επιφέρουν τη δική μας αντίδραση, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ σε ποινές που μας επιβάλλει ο αθλητικός δικαστής.

Πρόσφατα η επίσημη Ομόνοια ήρε την εμπιστοσύνη της προς την ΚΟΠ και εξήγγειλε σειρά ενεργειών με στόχο την εξυγίανση του κυπριακού ποδοσφαίρου. Παραμένει η συγκεκριμένη τοποθέτηση;


Βεβαίως και παραμένει. Είμαστε αποφασισμένοι και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Οσα είπαμε στη συνέντευξη Τύπου τα εννοούμε. Μας αξίζει ένα καλύτερο ποδόσφαιρο και γι’ αυτό θα παλέψουμε.

Μεταξύ των ενεργειών που αποφασίσατε ήταν η έναρξη επαφών με τα άλλα σωματεία για τη δημιουργία Λίγκας. Η Ομόνοια έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα και τι έγινε προς αυτή την κατεύθυνση; Βρήκατε ανταπόκριση και συμμάχους;

Η προσπάθεια ξεκίνησε ήδη. Επιχειρήθηκαν κάποιες επαφές αλλά λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων δεν ήταν εφικτό να γίνουν πιο ουσιαστικές και εντατικές. Φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος και ανταπόκριση. Βέβαια το πόσο σοβαρό είναι το ενδιαφέρον θα φανεί στην πράξη. Ευχόμαστε όλα τα σωματεία να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και να έχουν εκτιμήσει σωστά το πού οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια το κυπριακό ποδόσφαιρο, αν δεν αντιδράσουμε στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, διεκδικώντας ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο.

Ηδη από τη διάθεση εισιτηρίων του πρώτου γύρου, βλέπουμε πως ο μέσος όρος εισιτηρίων ανά παιχνίδι είναι λιγότερο από 2.000. Πρόκειται για τραγικούς αριθμούς, που θα γίνονται ακόμη χειρότεροι όσο συντηρείται η παρούσα κατάσταση.

Το κυπριακό ποδόσφαιρο ταλαιπωρείται από πολλά προβλήματα, όπως η διαιτησία, οι στημένοι αγώνες, η απονομή αθλητικής δικαιοσύνης, που πλήττουν την αξιοπιστία του και ταυτόχρονα συντηρούν την προκατάληψη και την καχυποψία. Ολοι επιρρίπτουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτά στην ΚΟΠ. Πώς το σχολιάζετε σε σχέση με το ρόλο που πρέπει να επιτελούν τα σωματεία προς όφελος του αθλήματος;

Τα σωματεία έχουν να επιτελέσουν ένα ιστορικό ρόλο. Tης αλλαγής, της εξυγίανσης, της θεμελίωσης μιας κατάστασης που θα εγγυάται τον υγιή ανταγωνισμό, τη δικαιοσύνη και το fair play. Τα σωματεία οφείλουν να αντιδρούν σε όσα συμβαίνουν, διότι αυτά αιμοδοτούν το ποδόσφαιρο. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει πρωτάθλημα. Δεν μπορούν να παραμένουν παθητικοί αποδέκτες αποφάσεων, ούτε θεατές στο θέατρο του παραλόγου. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν και τα ΜΜΕ. Δεν αρκεί μια απλή παράθεση των γεγονότων. Χρειάζεται διερευνητική δημοσιογραφία.

Μπαίνοντας στο 2017 ποιο μήνυμα στέλνετε προς τον κόσμο της Ομόνοιας;
Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο της Ομόνοιας, διότι χωρίς τη δική του συμβολή και συμπαράσταση, η ομάδα μας σήμερα δεν θα υπήρχε. Ενα μεγάλο ευχαριστώ για την αφοσίωση και την αιώνια πίστη. Αυτή η αφοσίωση έχει ξεχωριστή σημασία στους δύσκολους καιρούς που περνά ο σύλλογος.

Καλώ τον κόσμο μας να μην απογοητεύεται από όλα αυτά που συμβαίνουν σε βάρος της Ομόνοιας και να πεισμώσει ακόμη περισσότερο. Τον καλώ να παραμείνει στο πλευρό της, ασπίδα της. Αυτός είναι το μοναδικό της όπλο. Δανείζομαι κάτι που είχα πει και πρόσφατα σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Ημέρες σαν κι αυτές, πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά μας τι σημαίνει να είσαι με την Ομόνοια. Και ότι Ομόνοια δεν σημαίνει μόνο τίτλοι και διακρίσεις, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, κάτι πολύ βαθύτερο. Είναι η λέξη που όλους εμάς μας ενώνει και μας ηλεκτρίζει. Πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι. Ο χρόνος για τις επιτυχίες μετρά ήδη αντίστροφα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy