Έργο ηλιοθερμικής ενέργειας στην Κύπρο απέσπασε χορηγία 60 εκ. ευρώ

Τη χορηγία 60,2 εκ. ευρώ εξασφάλισε συγχρηματοδοτούμενο έργο ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο θα εφαρμοστεί στο ηλιοθερμικό πάρκο, στην Άλασσα. Το έργο “CY_CSPc_EOS Green Energy Project”, που αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 2020, παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι το έργο φέρνει «σπουδαία νέα για την Κύπρο αλλά και για την μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή».

Νιώθω περήφανος, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, που τόσο η ιδιωτική πρωτοβουλία, το δημόσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα συγκέντρωσαν τους απαραίτητους πόρους για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο.

Σε οπτικογραφημένο μήνυμά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματική Δράσης Miguel Arias Cañete είπε πως το EOS Green Energy Project θα προσφέρει άλλη μια οικονομική πηγή ενέργειας στην χώρα, βοηθώντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και δημιουργώντας σημαντικό αριθμό «πράσινων» θέσεων εργασίας.

Παρών στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ευρωπαϊκής χορηγίας. «Το έργο είναι το μόνο στο είδος του στην Ευρώπη και θα βάλει την Κύπρο στον χάρτη της καινοτομίας» είπε.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης εκπρόσωποι εταιρειών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ενώ το έργο παρουσίασε ο Βενιζέλος Ευθυμίου, Πρόεδρος της Ερευνητικής Μονάδας Eνεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Sarah Sabin, συνέταιρος στην νομική εταιρεία Gatley plc και υπεύθυνη για την είσοδο του έργου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου απηύθυνε τέλος έκκληση για συνεργασία, με στόχο την δημιουργία δικτύου για εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy