Ερντογάν: Η Τουρκία είναι ακόμα δεσμευμένη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση

Η συνθήκη της Λωζάνης για την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κενά και δεν χρειάζεται επικαιροποίηση ούτε αναθεώρηση, δήλωσε στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος.

Απαντώντας στις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. και ότι δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες ούτε για τις μειονότητες και καθορίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τα δικαιώματα της οποίας είναι απολύτως σεβαστά.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική και της Τουρκίας όπως και της Αλβανίας και άλλων χωρών υπό την προϋπόθεση ότι θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης της Ε.Ε. με την Τουρκία για το θέμα των προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η επίσκεψη θα αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών.

Απαντώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο για τη συνθήκη της Λωζάνης είπε ότι σε αυτήν υπάρχουν πτυχές που δεν κατανοούνται σωστά. Πρόκειται για μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν πολλά χρόνια μεταξύ 11 χωρών και όχι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στο διάστημα των 94 χρόνων ο πλανήτης ανοικοδομείται, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν καινούρια πράγματα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Έφερε ως παράδειγμα τη μειονότητα την οποία η Ελλάδα ονομάζει μουσουλμανική, ενώ όπως είπε σε ευρωπαϊκό επίσημο επίπεδο ονομάζεται και τουρκική. Πρέπει να εξεταστεί το επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων στη Θράκη κι έθεσε το ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στη βάση της συμφωνίας της Λωζάνης.

Ο αρχιμουφτής της Θράκης, είπε, διορίζεται από το ελληνικό κράτος και δεν εκλέγεται από τη μειονότητα, ενώ στην Τουρκία ο πατριάρχης δεν διορίζεται αλλά εκλέγεται από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου. Η Τουρκία, σημείωσε, ζήτησε από τον πατριάρχη να της δοθούν ονόματα για να συμπληρωθεί ο αριθμός των μελών της συνόδου, παίρνοντας τουρκική υπηκοότητα, κι αυτό έγινε.

Συνεπώς, σε αυτά τα σημεία, είπε ο κ. Ερντογάν, δεν εφαρμόζεται η συνθήκη παρά τις κατά καιρούς συζητήσεις που έγιναν με την Ελλάδα και σε επίπεδο πρωθυπουργών από την εποχή του κ. Σημίτη.

Σημείωσε επίσης ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει καμιά διάκριση για τους Έλληνες χριστιανούς, ενώ στη Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν τη λέξη τουρκική, υπέδειξε ο κ. Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι όταν μίλησε για επικαιροποίηση, είπε, εννοούσε όλα αυτά.

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο κυπριακό ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τη θέληση της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Μια λύση που μεταξύ άλλων θα σέβεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο να εργαστούν μαζί προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο κυπριακό ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι όπως η Ελλάδα οτι και η Τουρκία είναι εγγυήτριες δυνάμεις και ότι το 2004 ήταν προσωπικά στο Μπούργκεστοκ και οι αποφάσεις που λήφθηκαν εκεί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, αφού οι τ/κ στο δημοψήφισμα τάχθηκαν πλειοψηφικά υπέρ του ναι, ενώ οι ε/κ υπέρ του όχι. Καμία από τις υποσχέσεις που δόθηκαν τότε προς την Τουρκία δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι ακόμα δεσμευμένη για την εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Το ίδιο ισχύει και για το Αιγαίο, ανέφερε ο κ. Ερντογάν. Μετά από 65 χρόνια ήρθαν στην Ελλάδα με προσδοκίες είπε και αναφέρθηκε στο ότι ενοχλήθηκαν ορισμένοι επειδή θα επισκεφθεί και τη Δυτική Θράκη και ανάρτησαν αφίσες με υβριστικό περιεχόμενο.

Αυτά τα αρνητικά στοιχεία, ανέφερε, πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο και συμπλήρωσε ότι όλα αυτά τα θέματα μπορούν να τα συζητήσουν κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει στην Αθήνα. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία η επίσκεψη να έχει θετικά αποτελέσματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy