Ερντογάν: Κόψαμε τα πλοκάμια του χταποδιού που ανέθρεψε ο Γκιουλέν

«Κόψαμε τα πλοκάμια του χταποδιού, που ανέθρεψε ο αθεόφοβος στην Πενσυλβανία», δήλωσε χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις.

Πρόσθεσε ότι σε μεγάλο βαθμό «γονάτισαν» τη δομή της οργάνωσης Γκιουλέν και ανέφερε ότι αυτή η νίκη ανήκει στα 81 εκατομμύρια της Τουρκίας. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την 15η Ιουλίου», είπε, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να λογοδοτήσουν όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στους πολίτες που φώναζαν θανατική ποινή, είπε ότι θα τεθεί αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Θα το συζητήσουμε», δήλωσε.

Στην γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, όπου είχε ξεκινήσει το πραξικόπημα και η οποία μετονομάστηκε σε «Γέφυρα Μαρτύρων 15ης Ιουλίου» συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Μετά τις 21.00 στη γέφυρα πήγε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας και οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ομιλία του.

Το πρωί ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε το μνημείο ηρώων της 15ης Ιουλίου στην Άγκυρα και έπειτα συμμετείχε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα στο προεδρικό μέγαρο στους τραυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων και έπειτα πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί. Στις 14.00 το μεσημέρι έκλεισε η γέφυρα του Βοσπόρου και ξεκίνησε πορεία. Και στους 81 νομούς της χώρας τα τζαμιά διάβασαν προσευχή για τα θύματα της 15ης Ιουλίου.

Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μέχρι σήμερα πάνω από 100 γκιουλενιστές συνελήφθηκαν σε χώρες του εξωτερικού και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. «Ειδικά σε χώρες της Ευρώπης εδώ και δύο χρόνια δίνουμε αγώνα. Δυστυχώς δεν είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε», ανέφερε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy