Ερώτηση προς το Ανώτατο για το πόρισμα

Σε δευτεροβάθμιο επίπεδο η εξέταση της υπόθεσης του Ανδρέα Κυριάκου

Σε δευτεροβάθμιο επίπεδο θα μεταφερθεί η εξέταση της ποινικής υπόθεσης στην οποία ο απολυθείς υπαρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Κυριάκου, κατηγορείται για παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου και για τη διαρροή πληροφοριών για τη διαφθορά στην Αστυνομία.

Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο Ανώτατο, το οποίο καλείται να απαντήσει κατά πόσο θα πρέπει η Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για το ενδεχόμενο διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα, στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού. Δίνοντας την απάντησή του στο συγκεκριμένο νομικό ερώτημα το οποίο υπέβαλε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Χρίστια Κυθραιώτου, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, το δικαστήριο υπέδειξε ότι πρόκειται για κάτι το “καινοφανές”, προσθέτοντας ότι υποχρεούται να απευθυνθεί στο Ανώτατο για γνωμοδότηση.

Συμπέρασμα του πορίσματος στο οποίο η υπεράσπιση του κ. Κυριάκου ζητεί να έχει πρόσβαση και το οποίο ετοιμάστηκε από τρεις ανεξάρτητους ανακριτές ήταν ότι το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο τότε Υπαρχηγός της Αστυνομίας.

Το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφασή του στις 24 Οκτωβρίου καλούσε την Κατηγορούσα Αρχή «να καταδείξει ότι η άρνησή της να παραδώσει το υλικό εμπίπτει σε μια ή περισσότερες από τις εξαιρέσεις του άρθρου 7 της Ποινικής Δικονομίας».

Ήδη η Κατηγορούσα Αρχή έχει παραδώσει τις δύο διοικητικές έρευνες που έγιναν από την Αστυνομία με αντικείμενο διερεύνησης τη διαρροή των εγγραφών της Interpol και την έκθεση για τη διαφθορά στην Αστυνομία. Επισημαίνεται ότι το άρθρο 7 της Ποινικής Δικονομίας διέπει το δικαίωμα του κάθε ύποπτου και κατηγορούμενου σε πρόσβαση στα έγγραφα της υπόθεσής τους προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος χαρακτήρας της δίκης του.

Όπως πληροφορείται η «Χ», η υπεράσπιση του κ. Κυριάκου θεωρεί το πόρισμα των ανεξάρτητων ανακριτών ως ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει την οργάνωση και ετοιμασία της γραμμής υπεράσπισης.

Επόμενη δικάσιμος ορίστηκε η Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου κατά την οποία θα ξεκαθαριστεί το πώς θα προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης, αναλόγως της πορείας εξέτασης του νομικού ερωτήματος που ηγέρθη στο Ανώτατο.

Σημειώνεται ότι στο κατηγορητήριο της υπόθεσης, όπως αυτό καταχωρήθηκε στο δικαστήριο στις 30 Μαΐου, περιλαμβάνονται συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy