Εσύ πόσο “Αντεκοτούνμπο” είσαι;

1142

Του Μάριου Κουκουμά

 

Και εν μία νυχτί ο Αντετοκούνμπο στην πυρά. Έρμαιο των κουτσομπολίστικων ιστοσελίδων, θύμα του πολέμου των κλικς και βορά στα δάχτυλα του κάθε αργόσχολου ρατσιστη που του την είχε στημένη στην γωνιά μη χωνεύοντας την επιτυχία ενός μαύρου και δεν έφτανε που ήταν μαύρος το «παίζε» και Έλληνας. Δεν με ενδιαφέρει η επί της ουσίας διαμάχη το ουσιαστικό για μένα είναι ότι ένα παιδί στα 22 χρόνια με όλο το μέλλον μπροστά του να αγωνιστεί με το εθνόσημο στο στήθος, (ξανά)θυμηθήκαμε ότι είναι μαύρος και νέγρος μόλις χθες.

Ο Αντετοκουνμπο είναι πιο «Γιάννης» από σένα και στην τελική πιο άνθρωπος. Δεν γνώρισε την Ελλάδα αλλά την «Λέγκω» του Μαρκόπουλου και του «φάγε την ψυχή» και έμαθε να την αγάπα και να την τιμά γνωρίζοντας τις βαθιές παθογένειες της, το μίσος που γεμίζει τα σπίτια μας, το αυτοκαταστροφικό του παρελθόντος μας. Γνώρισε την ελληνική κοινωνία φέροντας ως κειμήλιο ένα μόνιμα τραυματισμένο συκώτι από ασιτία αλλά και την φιλοξενία της, πουλώντας δίσκους στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ο ίδιος ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει στην Ελληνική σημαία από σεβασμό στην σημασία και την αξία της. Ενώ εσύ ψηφίζεις ή εξιτάρεσαι στα κρυφά από τις φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις που βολτάρουν την Ελληνική σημαία σε μπράτσα λερωμένα από τους αγκυλωτούς σταυρούς. Είναι ο ίδιος που στις επιτυχίες του στρογγυλοκάθισες στις καφετερίες με βαθειά κοινωνική ανάγκη αυτοπροβολής και έφτιαχνες ιστορίες για το ποσό φιλαράκια είστε και πόσο καλό παιδί είναι. Είναι ο «χιμπαντζής με την μπανάνα» κατά τον Μιχαλολιακο της Χρυσής Αυγής που οι επιτυχίες του ανάγκασαν ακόμα και αυτές τις φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις σε επίσημη σιγή ραδιοφώνου από αναφορές στο όνομα του.

Είναι ο Γκάλης της νέας εποχής που παρουσιάζει την ελπίδα της αθλητικής καταξίωσης και επιτυχίας με μια ουσιαστική διαφορά είναι για όλους τους Έλληνες μακριά από φυλετικά στερεότυπα. Για όλους τους ανθρώπους που είναι πολλοί στις μέρες μας που οι πολέμοι και τα οικονομικά συμφέροντα τους ανάγκασαν να στοιβαχτούν σε σαπιοκάραβα παίζοντας την ζωής τους κορώνα γράμματα για ένα καλύτερο αύριο.

Αν έχει αποδείξει κάτι ο Αντετοκούνμπο είναι το ρατσιστικό dna της κοινωνίας μας. Αναγνωρίστηκε ως Έλλην μόνο όταν πέτυχε και ως κοινωνία επιθυμήσαμε να καυχηθούμε για τον Έλληνα που τα κατάφερε στο NBA (και πρόσφατα με την ίδια ευκολία και σκατοψυχία ξανά νέγρος από χιλιάδες εν γένει ρατσιστές Έλληνες). Αυτό όμως δεν ισχύει για τους χιλιάδες “Αντετοκούνμπο” που καθημερινά ξεβράζονται στις Ελληνικές ακτές θύματα ενός “αθέατου” εχθρού, του Ιμπεριαλισμού. Αυτοί είναι μαύροι, λαθραίοι, δεν χωράνε στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία μας και πιότερο στις καρδίες μας. Στις επιτυχίες Έλληνας στην ζωή μαύρος χαραμοφάης που κλέβει ελληνικές δουλείες και μεροκάματα. “Δυστυχώς” θα πληθαίνουν οι “Αντετοκούνμπο” και η γύμνια μας θα περιφέρεται στα διαδικτυακά σχόλια και αναρτήσεις μιας κοινωνίας βυθίζουσας που αρνείται να αντιμετωπίσει τα βαθειά νοσήματα της.

Ο Γιάννης Αντετοκουνμπό προφανώς και δεν είναι «Μεσσιάς», είναι όμως αυτός που δεικνύει ότι οι κοινωνίες μονό κέρδος έχουν να αποκομίσουν από την σμίξη, την ενσωμάτωση και την πολυπολιτισμικότητα. Ανάγκες από «Μεσσίες» δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως  ανάγκες από λαούς. Αν θέλουμε καλύτερο αύριο θα πρέπει να γίνουμε όλοι “Αντετοκούνμπο” όχι ως αθλητές αλλά κυρίως ως φορείς κοινωνικής σύγκρουσης και ριζοσπαστικής αλλαγής μιας κοινωνίας σε τέλμα που έχει τόση ανάγκη την αλλαγή. Το ερώτημα είναι «εσύ πόσο «Αντετοκούνμπο» μπορείς να γίνεις?

 

ΔικηγόροςΔημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ, Λάρνακας

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.