Αισιόδοξος παρουσιάζεται ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα

Η απόφαση για αναστολή των αιτήσεων για βίζα δεν ήταν εύκολη, αναφέρει ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Τζον Μπας και εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα κρατήσει για πολύ.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι οι υπάρχουσες βίζες ισχύουν και οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ, ενώ εάν το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα σε άλλες πρεσβείες. Επισημαίνει παράλληλα ότι οι συλλήψεις εργαζομένων στο αμερικανικό προξενείο μπορεί να πλήξουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Τζον Μπας αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να βρουν αποδείξεις εναντίον του εργαζομένου τους ενώ δεν επιτράπηκε αρκετά στον εργαζόμενο της αμερικανικής πρεσβείας μετά τη σύλληψή του να συναντήσει τον δικηγόρο του. Αντίθετα οι τουρκικές αρχές ενημέρωναν τους δημοσιογράφους χωρίς να ενημερώσουν τον ύποπτο ή τον δικηγόρο του. 

Ο Αμερικανός Πρέσβης διερωτάται εάν στόχος αυτών των συλλήψεων είναι πλήξουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και κατά πόσο είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή πρέπει να περιμένουν και άλλες συλλήψεις εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία. 

Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση η αναστολή της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζον Μπας, προσθέτοντας ότι προκαλεί θλίψη. Ωστόσο ανέφερε ότι οι συλλήψεις μπορεί να πλήξουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τζον Μπας επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση δεν είναι απαγόρευση βίζας εναντίον των Τούρκων πολιτών αλλά αναστολή των αιτήσεων για νέες βίζες. Αναφέρει ότι εφόσον οι υπάρχουσες βίζες ισχύουν, μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ και πως αν θέλουν οι Τούρκοι πολίτες να απευθυνθούν για βίζα σε άλλες πρεσβείες ή προξενεία των ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν. Ο Αμερικανός Πρέσβης επισημαίνει ακόμη πως αντιλαμβάνονται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους αυτή η απόφαση και εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα συνεχιστεί για πολύ.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy