Αισιοδοξούν Αναστασιάδης-Σίσι για σύντομη κατάληξη στα ενεργειακά

Αισιοδοξία για σύντομη κατάληξη των διαβουλεύσεων Κύπρου-Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα εξέφρασαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φαττάχ Αλ Σίσι κατά τη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Αιγύπτιο Πρόεδρο – ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα πραγματοποιώντας επίσκεψη – για τα πρόσφατα ευρήματα της εταιρείας ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, εξαίροντας τη σημασία της συγκεκριμένης εξέλιξης προς την κατεύθυνση της ενεργειακής σπουδαιότητας της Ανατολής Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, αφού συμφώνησε με τη διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισήμανε την ανάγκη όπως μέσα από τη συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των λαών και χωρών της περιοχής, γενικότερα.

Ταυτόχρονα, κατά τη συνομιλία των δύο Προέδρων τονίσθηκε η σημασία των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα και εκφράσθηκε αισιοδοξία για σύντομη κατάληξη τους.

Την ίδια στιγμή, οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, καθώς επίσης την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκληθούν ξεχωριστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Σίσι συζήτησαν, επίσης, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην περιοχή, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και το ρόλο που η Αίγυπτος μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν το τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα που παρατηρείται σήμερα στην Ευρώπη.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy