Εσωκομματικά «μαχαίρια» στον ΔΗΣΥ

Ανακατατάξεις στον ΔΗΣΥ φέρνει η επομένη των οριστικών αποφάσεων του Προέδρου για το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση για τα εκλογικά αποτελέσματα στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ και πλέον το κόμμα δρομολογεί το εκλογικό συνέδριο, το οποίο αναμένεται να προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Στον ΔΗΣΥ έχουν ξεκινήσει ήδη τα σενάρια και οι προθέσεις αξιωματούχων του κόμματος για τις θέσεις του προέδρου, αναπληρωτή προέδρου και των τριών αντιπροέδρων που αποτελούν την ηγετική πυραμίδα. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η δυσαρέσκεια κάποιων εν ενεργεία βουλευτών, ιδιαίτερα παλαιότερων, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα αξιοποιηθούν σε κάποιο Υπουργείο σε περίπτωση επανεκλογής Αναστασιάδη.

Περισσότερο βεβαίως δυσαρεστημένοι είναι επιλαχόντες υποψήφιοι βουλευτές, οι οποίοι συνακόλουθα δεν θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Κύκλοι από την Πινδάρου αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανθυποψήφιος απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την επανεκλογή Αναστασιάδη. Ωστόσο υπάρχει ομάδα στελεχών στο ΔΗΣΥ που βολιδοσκοπούν ηγετικά στελέχη για να τεθούν απέναντι στον κ. Αβ. Νεοφύτου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, συμμαχίες και ομαδοποιήσεις εντός του ΔΗΣΥ που υπέβοσκαν εντείνονται και πολύ σύντομα θα διαφανούν οι προθέσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών για το κατά πόσο θα διεκδικήσουν αξιώματα και φαίνεται πως θα λειτουργήσουν ξεχωριστές ομάδες με κοινές λίστες για όλες τις ηγετικές θέσεις, προέδρου, αναπληρωτή προέδρου, αντιπροέδρων και μελών του Πολιτικού Γραφείου. Πληροφορίες φέρουν τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου, να κάνει σκέψεις αποχώρησης από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

Άτομα από το στενό περιβάλλον του κ. Χριστοφόρου, ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν έχει ακόμα προβεί σε σκέψεις για το τι θα πράξει, ούτε έχει λάβει αποφάσεις. Την ίδια ώρα σε ό,τι αφορά τις θέσεις των αντιπροέδρων φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα.

Στην ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ αναμένεται ότι θα επιδιώξουν να επανεκλεγούν τουλάχιστον οι δύο νυν αντιπρόεδροι και βουλευτές, Γιώργος Γεωργίου και Στέλλα Κυριακίδου. Δεν αποκλείεται να επαναδιεκδικήσει και ο τρίτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Σωτήρης Σαμψών, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την επίσημη θέση του ΔΗΣΥ, αλλά και του Προέδρου Αναστασιάδη, σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Θέση στην ηγετική πυραμίδα αναμένεται να διεκδικήσει και ο βουλευτής Λεμεσού, Ανδρέας Κυπριανού, ενώ δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και ο βουλευτής Λάρνακας, Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Στους διεκδικητές για μια θέση αντιπροέδρου φαίνεται να είναι και ο πρώην βουλευτής Α. Μιχαηλίδης, καθώς και οι βουλευτές Κ. Κωνσταντίνου, Ν. Νουρής και Ευθύμιος Δίπλαρος. Σκέψεις υπάρχουν και από τα νεότερα στελέχη, όπως τους Δ. Δημητρίου, Ανίττα Δημητρίου, Μ. Σοφοκλέους, Χ. Σταυρίδη.

Ο Νίκος Τορναρίτης θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση είτε του προέδρου είτε του αναπληρωτή προέδρου, ωστόσο πληροφορίες της «Χ» αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Όπως υπέδειξαν χαρακτηριστικά άτομα από το στενό περιβάλλον του κ. Τορναρίτη «η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θεωρείται ως η τρίτη τη τάξει μέσα στον ΔΗΣΥ, προεδρεύει της κοινοβουλευτικής ομάδας και συνεπώς έχει ισχυρές εξουσίες στο κόμμα».

Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, που αδειάζει μετά τη μετακίνηση του Πρόδρομου Προδρόμου στο Προεδρικό, αναμένεται ότι θα κενωθεί από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ μετά το εκλογικό συνέδριο και θα καλύπτεται προς το παρόν από βουλευτές αναλόγως του θέματος που πρέπει να τοποθετηθεί το κόμμα. Από το εκλογικό συνέδριο εκλέγονται τα είκοσι μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος καθώς και η πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ. Σε ό,τι αφορά την προεδρία της ΝΕΔΗΣΥ, που αδειάζει μετά τη μετακίνηση του Π. Δημητρίου στη θέση διευθυντή του γραφείου του Προέδρου, θα γίνουν ξεχωριστές εκλογές.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy