Έστρωσαν το έδαφος για τις επόμενες συναντήσεις

Τις συναντήσεις των ηγετών, που θα επαναρχίσουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, προετοίμασαν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί την εβδομάδα που πέρασε, πραγματοποιώντας τρεις συναντήσεις.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι δύο διαπραγματευτές συναντήθηκαν στις 2, 3 και 4 Αυγούστου και προετοίμασαν τις συναντήσεις των ηγετών που θα επαναρχίσουν τέλος του μήνα. Οι δύο διαπραγματευτές δεν θα πραγματοποιήσουν άλλες συναντήσεις μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Μαυρογιάννης και Ναμί συναντήθηκαν υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία εκτελεί επίσης χρέη αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Η τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ήταν στις 29 Ιουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε για πρώτη φορά το εδαφικό και οι εγγυήσεις/ασφάλεια. Η τελευταία φορά που συζητήθηκαν τα θέματα αυτά ήταν το 2004 στη διάρκεια των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση της 29ης Ιουλίου ως δημιουργική με υπαρκτές ωστόσο τις διαφορές, λέγοντας ότι “μπήκαμε στα βαθιά αλλά υπάρχει δρόμος να διανυθεί”. Σημείωσε ακόμη ότι ναι μεν διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στη μια ή στην άλλη πλευρά.

Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν οριστεί οκτώ συναντήσεις μετά τις τις θερινές διακοπές ( μετά το Δεκαπενταύγουστο), κάποιες από τις οποίες θα επικεντρωθούν στα δύο πιο πάνω θέματα .

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί γύρω στα μέσα του Σεπτεμβρίου για τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy