Εθελοντικό εργαλείο για λύση και επανένωση το γλωσσάρι

«Κι εμείς υπηρετούμε την ελευθερία του λόγου», λένε οι συγγραφείς του

Με μία παρέμβαση που περισσότερο επέτεινε, αντί να βοηθήσει την ήδη τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στον δημοσιογραφικό κόσμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χθες, ισχυρίστηκε, πως με το γλωσσάρι κοινά αποδεκτών όρων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων που ετοίμασε ο ΟΑΣΕ, γίνεται «απόπειρα εξωραϊσμού εγκλημάτων» κι έκανε λόγο για «αυτοναρκοθέτηση» των στόχων που έχουν τεθεί.

Ο Ν. Αναστασιάδης επέκρινε το χρόνο κατά τον οποίο δημοσιοποιήθηκε το γλωσσάρι, λέγοντας ότι «δεν ήταν η ώρα» και υποστήριξε ότι έπρεπε να αναμένεται πρώτα η λύση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, δήλωσε ενοχλημένος για το γεγονός ότι το γλωσσάρι δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

Εξάλλου, χθες, στην εκπομπή του Άστρα «Η επικαιρότητα αλλιώς», με τον Νεόφυτο Νεοφύτου, φιλοξενήθηκαν τρία από τα τέσσερα μέλη της συγγραφικής ομάδας του γλωσσαρίου. Οι Μπεκίρ Αζγκίν, συγγραφέας/ δημοσιογράφος, Μαρία Σιακαλλή, τουρκολόγος και Χρίστος Χριστοφίδης. Ο Χρ. Χριστοφίδης εξήγησε ότι το γλωσσάρι έγινε με προτροπή του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, με σκοπό να εξευρεθούν κοινώς αποδεκτές λέξεις για εθελοντική χρήση στα ΜΜΕ, μετά και τη δημιουργία ανάλογου από Παλαιστίνιους και Ισραηλίτες. Τόνισε ότι το γλωσσάρι είναι ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην προετοιμασία για λύση. Ο Μπ. Αζγκίν εξήγησε ότι ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα δεν ειπώθηκε κάτι ενάντια στο γλωσσάρι και τη δημοσιοποίησή του.

Αντιθέτως υπήρξαν θετικές αναφορές και εκφράστηκε η πρόθεση υιοθέτησής του. Τόνισε, ότι το γλωσσάρι δεν επιβάλλεται, αλλά αποτελεί προαιρετική επιλογή για όσους θέλουν, εάν το θέλουν και σε όποια έκταση θέλουν. Πρόσθεσε ότι το γλωσσάρι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την επιβίωση μιας λύσης ως μια «κοινή γλώσσα» και σημείωσε ότι δεν είναι βοηθητικό για όσους υποστηρίζουν τη ρήση «τζιείνοι ποτζιεί, τζιαι εμείς ποδά». Διευκρίνισε, δε ότι και οι συγγραφείς του γλωσσαρίου είναι δημοσιογράφοι και υπηρετούν την ελευθερία του λόγου, συνεπώς δεν θα μπορούσαν να επιβάλουν το γλωσσάρι.

Ο Χρ. Χριστοφίδης διερωτήθηκε χαριτολογώντας εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει «εγκάθετο» τον Μουσταφά Ακιντζί στις συνομιλίες. Περιγράφοντας την προσωπική της εμπειρία η Μ. Σιακαλλή, είπε ότι το τελευταίο διάστημα δέχεται εκφοβισμό, κάτι που δεν περίμενε να συμβεί «σε τέτοιο βαθμό και τόσο αηδιαστικά». Φέροντας ως παράδειγμα τις λέξεις κατοχή και εισβολή, για τις οποίες οι συγγραφείς κατηγορούνται για παραχάραξη της ιστορίας, κατέρριψε την κατηγορία με το γεγονός ότι στο γλωσσάρι το ίδιο, δεν προτείνεται καμία εναλλακτική λέξη για την κατοχή και την εισβολή.

Σε παρέμβασή του ο αν. καθηγητής Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χάρης Ψάλτης, συνεχάρη την εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία στο πλαίσιο της δημοσιογραφίας της ειρήνης.

Επεσήμανε ότι τα πλείστα ε/κ ΜΜΕ από 1974 και μετά χρησιμοποιούν λεξιλόγιο εμποτισμένο στο μίσος και την ανταγωνιστικότητα, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy