Εθιμο… θανάτου!

Πανλεμεσιανή εκστρατεία για πρόληψη και πάταξη της παράνομης συνήθειας των κροτίδων και λαμπρατζιών

Γράφει Τάσος Τσαππαρέλλας

Σε πραγματική κοινωνική μάστιγα έχει εξελιχθεί το δήθεν πασχαλινό έθιμο της ρίψης κροτίδων θέτοντας πλέον σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών τέτοιων κροτίδων αλλά και του κάθε ανυποψίαστου πολίτη.

Το τελευταίο περιστατικό με τον ακρωτηριασμό δύο νεαρών 21 και 19 χρόνων στη Λεμεσό έχει κινητοποιήσει για άλλη μια φορά τους κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους τόσο για την πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων όσο και την τιμωρία των όποιων κατόχων, χρηστών ή εμπόρων των κροτίδων ή πρώτων υλών για την κατασκευή τους.

Υπόθεση όλων μας

KIPROS MICHAELIDES

«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε», όπως μας δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού Κύπρος Μιχαηλίδης, «ότι το θέμα πλέον έχει να κάνει με ολόκληρη την κοινωνία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Θα πρέπει να ενεργήσουμε όλοι τάχιστα και συντονισμένα», πρόσθεσε, «για να προστατεύσουμε τα ίδια τα παιδιά που παρασύρονται σε αυτή την επικίνδυνη συνήθεια, αλλά να προστατεύσουμε και τα ανύποπτα παιδιά ή πολίτες γενικά, που και χωρίς να το θέλουν, μπορεί να πέσουν θύματα τέτοιων παράνομων ενεργειών.

Γι’ αυτό ο αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού κάλεσε όλους τους πολίτες να συνεργαστούν και να δίδουν στην αστυνομία κάθε πληροφορία, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, που θα μπορούσε να προλάβει την όποιαν ανεπιθύμητη κατάσταση. «Θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί και αμείλικτοι», κατέληξε, «με τους προμηθευτές, οι οποίοι εμπορεύονται ουσιαστικά τον θάνατο των παιδιών!».

Εκστρατεία πρόληψης και πάταξης

Η Αστυνομία Λεμεσού ξεκίνησε ειδική εκστρατεία από τις αρχές Μαρτίου, η οποία θα κρατήσει μέχρι τις 19 Απριλίου. Η εκστρατεία μας αυτή, όπως μας λέει ο Κ. Μιχαηλίδης, περιστρέφεται γύρω από δύο βασικούς πυλώνες δράσης, α)την πρόληψη και β) την πάταξη.

Η πρόληψη αφορά κυρίως την προεορταστική περίοδο και δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση και διαφώτιση. Ειδικοί πυροτεχνουργοί, μέλη της κοινοτικής αστυνόμευσης, σταθμάρχες και άλλοι υπηρεσιακοί οργώνουν κυριολεκτικά τα σχολεία από τη Δημοτική μέχρι την Μέση Εκπαίδευση, σε πόλεις και χωριά, όπου προβαίνουν σε ενημέρωση των μαθητών και αναλύουν τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων. Στη διάρκεια τέτοιων ενημερώσεων παρουσιάζεται και φωτογραφικό υλικό ή ταινίες, με τις οδυνηρότατες συνέπειες από τη χρήση κροτίδων και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών.

Σε ό,τι αφορά στην πάταξη του φαινομένου, ο Κ. Μιχαηλίδης προειδοποίησε πως φέτος η Αστυνομία θα λάβει πιο αυστηρά μέτρα και σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς θα εντείνει τις προσπάθειές της για εντοπισμό και σύλληψη των παρανόμων, είτε αυτοί είναι έμποροι είτε χρήστες ή απλά κάτοχοι τέτοιων αντικειμένων. Ηδη προς αυτό το σκοπό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού στις 20 Μαρτίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Γραφείου Μέσης Εκπαίδευσης, της Επαρχιακής Διοίκησης, της Ιεράς Μητρόπολης, της Σχολικής Εφορείας, Πολιτικής Αμυνας κ.ά., όπου συμφωνήθηκε κοινό σχέδιο δράσης.

Αυστηρός έλεγχος στις λαμπρατζιές

LAMPRATZIA

Αναφορικά με το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων λαμπρατζιών, ο αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού τόνισε πως φέτος θα υποδειχθούν συγκεκριμένοι χώροι, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν σωροί ξύλων για την τήρηση του εθίμου της λαμπρατζιάς. Ωστόσο, η τοποθέτηση ξύλων θα είναι ελεγχόμενη, πρόσθεσε, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα προξενηθούν ζημιές ή να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών. Εκεί και όπου θα παρατηρούνται, είπε, σωροί από ξύλα σε χώρους πέραν των προκαθορισμένων, θα παρεμβαίνει η Αστυνομία για την απομάκρυνσή τους. Για το θέμα των λαμπρατζιών έχει αναλάβει ιδιαίτερη πρωτοβουλία και το Τμήμα Πολιτικής Αμυνας, καθώς και η Πυροσβεστική, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα που να θέτουν σε κίνδυνο περιουσίες ή και ανθρώπινες ζωές.

Ο,τι και να πω τα δάκτυλά μου δεν επανέρχονται…

KROTIDES

Πριν από αρκετά χρόνια ο Α.Κ. από τη Λεμεσό κατασκεύαζε κροτίδες, τις οποίες χρησιμοποιούσε αυτή την περίοδο, για το… χάζι, όπως ο ίδιος μας λέει.

Δυστυχώς, εξομολογείται, «το θεωρούσαμε κάτι σαν μαγκιά! Οσο πιο δυνατό κρότο κάναμε τόσο πιο μάγκες… ήμασταν. Σήμερα κοιμάμαι και ξυπνώ με την παροιμία που λέει “στερνή μου γνώση τζιαι να σε είχα πρώτα”! Εφτιαχνα κροτίδες για αρκετά χρόνια και ποτέ δεν πίστευα πως θα μπορούσε να μου συμβεί κάποιο ατύχημα. Ακουα για άλλους και έλεγα πως θα ήταν αρχάριοι ή αδέξιοι. Ωσπου ένα βράδυ, μια μικρή απροσεξία έφερε τα πάνω κάτω. Η έκρηξη ξεσήκωσε όλη τη γειτονιά και όταν ήρθαν οι δικοί μου και οι γείτονες με βρήκαν αναίσθητο μέσα στο αίμα. Οταν ξύπνησα μου έλειπαν μερικά δάκτυλα και από τις δύο παλάμες.

Τι να πω. Ο,τι και να πω τα δάκτυλά μου δεν επανέρχονται. Απλά θέλω να πω σε όσους ασχολούνται με αυτά τα πράγματα ότι παίζουν με το θάνατό τους, χωρίς να το συνειδητοποιούν και όταν το συνειδητοποιήσουν θα είναι πλέον αργά».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy