Αίτημα αδιαπραγμάτευτο η αλλαγή του καθεστώτος εργασίας τους

Δεν ικανοποιούν τους εκπαιδευτικούς ΚΙΕ τα «ψίχουλα» που τους προτάθηκαν ως αύξηση

Δεν ικανοποιεί τους εκπαιδευτικούς των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) η μισθολογική αύξηση της τάξης του 5% που τους πρότεινε χθες το Υπουργείο Παιδείας. Τη Δευτέρα, όπως δήλωσε στη «Χ» η πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών ΚΙΕ Κυπρούλα Κυπριανού, θα φτάσει στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας η αντιπρόταση του Συνδέσμου.

Το Σαββατοκύριακο θα ενημερωθούν ενδελεχώς τα μέλη και η όποια απόφαση παρθεί (που θα αφορά το ποσοστό της αύξησης) θα μεταφερθεί στο Υπουργείο.

Το ποσοστό αύξησης το οποίο θα ζητήσουν οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ θα είναι σίγουρα κατά πολύ μεγαλύτερο του 5%, αφού από τον επόμενο χρόνο θα αυξηθεί η εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ως αυτοτελώς εργαζόμενοι θα κληθούν να εισφέρουν και στο ΓεΣΥ.

Η κα Κυπριανού αν και όπως είπε δεν θα συνεχιστούν οι απεργίες, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, εντούτοις σημείωσε πως η αλλαγή του καθεστώτος εργασίας των εκπαιδευτικών των ΚΙΕ (από την αγορά υπηρεσιών στο καθεστώς του μισθωτού) παραμένει στο τραπέζι ως αδιαπραγμάτευτο αίτημα.

Είναι άλλωστε ένα πάγιο αίτημα αυτής της κατηγορίας εκπαιδευτικών η οποία εν μια νυκτί, το 2013, με αυθαίρετη κυβερνητική απόφαση απώλεσε τα εργασιακά της δικαιώματα. Κατά τη συνάντηση χθες αντιπροσωπείας των εκπαιδευτικών με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας ουδεμία συζήτηση έγινε για αυτό το θέμα αφού η ίδια η κα Αίγλη Παντελάκη ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί για τη συζήτησή του.

Σύμφωνα με την κα Κυπριανού ο Σύνδεσμος ζήτησε και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα του σταλεί γραπτώς το ποσοστό που τέθηκε προς αύξηση, το θέμα του εμπειρογνώμονα ο οποίος θα μεταβεί στην Κύπρο για τον εξορθολογισμό των προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και ότι το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού (Μάρτιος, 2019) θα τηρηθεί.

Οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ ζητούν επίσης και έχουν λάβει διαβεβαίωση ότι θα καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους στον εμπειρογνώμονα που θα διενεργήσει τον εξορθολογισμό και ότι θα οριστεί με τρόπο ξεκάθαρο και χωριστά ως όρος εντολής ότι «θα εξετάσει και θα υποδείξει το καθεστώς μας». Σημαντικό για τον Σύνδεσμο είναι να συμμετέχει στους όρους εντολής της νέας προκήρυξης «και το ζητούμε γραπτώς αυτό», όπως ανέφερε η κα Κυπριανού. Εν αναμονή των εισηγήσεων των εκπαιδευτικών βρίσκεται, στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας εκτός από τους εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ είχε χθες συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, καθώς και των απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων των τεχνικών σχολών, ενώ την ερχόμενη βδομάδα προγραμματίζεται συνάντηση με εκπροσώπους των Μουσικών Σχολείων. Ο Υπουργός Παιδείας εκτίμησε πάντως ότι οι χθεσινές συναντήσεις έγιναν σε θετικό κλίμα.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy