Αίτημα της Κύπρο για φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Την έντονη επιθυμία να φιλοξενήσει η Κύπρος ένα ευρωπαϊκό Οργανισμό, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, μετέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με επιστολή που έστειλε την περασμένη Παρασκευή προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που μεταδίδεται από το ΓΤΠ, η Κύπρος αποκλείεται εκ των προτέρων από τη διεκδίκηση των αποκεντρωμένων Ευρωπαϊκών Οργανισμών, που τώρα εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω «συγκεκριμένων και αυστηρών» κριτηρίων που έχουν τεθεί, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Σε σχέση με τη διαδικασία μετεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, λόγω της απόφασης για αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε έγκαιρα το ενδιαφέρον της για τη διεκδίκηση του EMA.
 
«Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης εκφράστηκε με επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 3 Μαΐου 2017, προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» προστίθεται.
 
Συμπληρώνεται ότι για τη διεκδίκηση της έδρας του ΕΜΑ, συστάθηκε ειδική Υπουργική Επιτροπή, απαρτιζόμενη από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Υγείας, η οποία συναντήθηκε δυο φορές για λήψη αποφάσεων ως προς τον αποτελεσματικότερο τρόπο προώθησης του κυπριακού ενδιαφέροντος.
 
«Λόγω της επείγουσας φύσης του ζητήματος μετεγκατάστασης των δύο Οργανισμών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ (Μάρτιος 2019), και της αδήριτης ανάγκης όπως διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους από την πρώτη κιόλας μέρα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, η διαδικασία επιλογής της νέας έδρας των δύο Οργανισμών περιέλαβε συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια, τα οποία, εκ των πραγμάτων, αποκλείουν a priori την Κύπρο από τη δυνατότητα διεκδίκησης της έδρας του ΕΜΑ» αναφέρει το ΥΠΕΞ.
 
Τα κριτήρια αυτά προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας των δυο Οργανισμών με την ύπαρξη έτοιμων κτηριακών υποδομών, καθώς και μικρή διάρκεια πτήσεων και προσβασιμότητα των Οργανισμών μέσω πυκνών αεροπορικών.
 
«Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω κριτήρια αντανακλούν τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των δυο Οργανισμών, δεν παύουν από το να αποκλείουν de facto τη δυνατότητα της Κύπρου να διεκδικήσει με αξιώσεις και επί ίσοις όροις τη φιλοξενία της έδρας τους» αναφέρεται.
 
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η υιοθέτηση τόσο περιοριστικών κριτηρίων στηλιτεύτηκε έντονα από την κυπριακή Κυβέρνηση στις συζητήσεις που έγιναν σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις 20 Ιουνίου 2017, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Υπουργός Εξωτερικών καυτηρίασε το γεγονός.
 
Αναφέρεται ακόμη πως, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη διαμόρφωση των κριτηρίων και κατόπιν έντονης απαίτησης του Υπουργού Εξωτερικών, περιελήφθη αναφορά στο γεγονός ότι η διαδικασία και τα κριτήρια μεταστέγασης θα αφορούν μόνο τους δυο ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (ΕΜΑ και ΕΒΑ), που εδρεύουν στο Λονδίνο, και ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές αποφάσεις επιλογής έδρας άλλων Οργανισμών.
 
Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο, κατόπιν επιμονής του Υπουργού Εξωτερικών, επαναβεβαιώθηκε η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2003, με την οποία υπήρξε ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στη φιλοξενία ευρωπαϊκών Οργανισμών από τα τότε προσχωρούντα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
 
Τέλος αναφέρεται ότι στην επιστολή του, ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2017, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μικρών κρατών μελών ιδιαίτερα της περιφέρειας, εξέφρασε την ετοιμότητα και την έντονη επιθυμία να φιλοξενήσει η Κύπρος ένα ευρωπαϊκό Οργανισμό στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά και ισορροπημένης γεωγραφικής κατανομής των ευρωπαϊκών Οργανισμών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy