Έτοιμη για τη μεγάλη γιορτή η Λάρνακα

Ώρα για Κατακλυσμό

Η ώρα της μεγαλύτερης λαϊκής γιορτής της Κύπρου και της Λάρνακας έφτασε. Η πόλη του Ζήνωνα ζει σε ρυθμούς Κατακλυσμού και είναι έτοιμη να υποδεχθεί πέραν των 300 χιλιάδων επισκεπτών, οι οποίοι θα κατακλύσουν τις Φοινικούδες και όχι μόνο για να απολαύσουν το μοναδικό συναπάντημα παράδοσης, πολιτισμού, χορού, μουσικής και αθλητισμού που μόνο η γιορτή αυτή μπορεί να προσφέρει σε τέτοια κλίμακα. Ο Κατακλυσμός 2018 διεξάγεται από τις 25 μέχρι τις 30 Μαΐου, με την εναρκτήρια παρέλαση να πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή 25 του μήνα στη λεωφόρο Αθηνών στις Φοινικούδες. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εξαήμερο των εκδηλώσεων με ένα πρόγραμμα το οποίο θα καλύψει όλα τα γούστα. Η πρώτη βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία του Κύπριου τραγουδιστή Σταύρου Κωνσταντίνου και η αυλαία θα πέσει με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Το Σάββατο 26 Μαΐου, το πρόγραμμα στην κεντρική εξέδρα της παραλίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαγωνισμούς κυπριακών χορών, ελληνικούς λαϊκούς χορούς και αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα. Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σόου οφθαλμαπάτης. Η συναυλία του Σαββάτου θα δοθεί από τους Κώστα Μακεδόνα και Γιώτα Νέγκα.

Την Κυριακή 27 Μαΐου, στην κεντρική εξέδρα θα ανέβουν οι τσιαττιστές στην πιο εμβληματική ίσως εκδήλωση του Κατακλυσμού παραδοσιακά. Οι παραδοσιακοί διαγωνισμοί κυπριακών ποιημάτων, ερωτικών τραγουδιών και τσιαττισμάτων θα διεξαχθούν από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ οπότε θα πάρει τη σκυτάλη το μουσικό σχήμα της Βασιλικής Χατζηαδάμου με παραδοσιακά, σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια.

Το μεγάλο πανηγύρι θα κορυφωθεί τη Δευτέρα 28 Μαΐου, ανήμερα της γιορτής με διαγωνισμούς αυλού-μπάλου, παραδοσιακά κυπριακά και σμυρναίικα τραγούδια, λαϊκούς χορούς και μουσικά προγράμματα με την Εύη Καπάταη και τη Στάλω Πατσιά. Στις 11 το βράδυ θα ανέβει στη σκηνή για την κύρια συναυλία ο Σάκης Ρουβάς και η βραδιά θα ολοκληρωθεί και πάλι με πυροτεχνήματα. Την επομένη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παιδικό διαγωνισμό ελληνικού τραγουδιού, παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, αφιέρωμα στο έντεχνο κυπριακό τραγούδι, ενώ την Τετάρτη υπάρχει ερασιτεχνικός διαγωνισμός ελληνικού τραγουδιού. Η μεγάλη συναυλία της τελευταίας ημέρας είναι από το συγκρότημα ONIRAMA.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιάζεται τις ίδιες μέρες και στην εξέδρα της πλατείας Ευρώπης στην οποία θα ανέβει την Κυριακή η Παιδική Σκηνή Δώρου Κυριακίδη με την παράσταση «Ο Νικολάκης και η παρέα του στον Κατακλυσμό» που μαγνητίζει τους μικρούς.

Το τρίτο θέατρο των εκδηλώσεων είναι η Εξέδρα του Μεσαιωνικού Κάστρου όπου θα υπάρχουν παραστάσεις επίσης κάθε μέρα.

Φυσικά, Κατακλυσμός χωρίς τα περίπτερα με τα παραδοσιακά κυπριακά επαγγέλματα δεν γίνεται. Αυτά θα στηθούν στην πλατεία Ευρώπης όπου θα παρουσιάζονται Κάδρα, Καλαθάς, Τσιακούθκια, Σκαρπάρης, Χειρόμυλος, Φρουκάλια – τσέστοι, Σαρκές – ταπατζιές – ματσούκες – βούρκες, Πιθκιαύλι, Ξύλινες δημιουργίες, Κομπολόγια και Κωμοδρόμος.

Στο αθλητικό μέρος, θα διεξαχθούν οι αγώνες κυρίως στον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας όπου θα γίνουν αγώνες κολύμβησης, ιστιοπλοϊκοί και κανό καγιάκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παγκύπριο πρωτάθλημα beach volley στις Φοινικούδες την ημέρα του Κατακλυσμού, καθώς και αγώνα σκαφών ανοικτής θαλάσσης επίσης τη Δευτέρα. Το καθιερωμένο σκακιστικό τουρνουά Μπλιτζ θα γίνει στο ξενοδοχείο Golden Bay επίσης τη Δευτέρα.

Φεστιβάλ Παιδιού

Ταυτόχρονα με τον Κατακλυσμό θα γίνει και φέτος το Φεστιβάλ Παιδιού με την ευκαιρία της 1ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην εξέδρα του Μεσαιωνικού Κάστρου την Κυριακή 27 Μαΐου, παραμονή του Κατακλυσμού με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Λάρνακας, την πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού, βουλευτή Σκεύη Κουκουμά και την πρόεδρο των Παιδοβουλευτών Λάρνακας, Κωνσταντίνα Ματθαίου. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε ότι ενόψει της Γιορτής του Κατακλυσμού, η Λεωφόρος Αθηνών από τις 18/5/18 μέχρι και τις 3/6/2018, από το απόγευμα μέχρι και αργά το βραδύ, θα κλείνει για σκοπούς ομαλής διακίνησης του κοινού.

 

Τάσος Περδίος 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy