Έτοιμη η μεταβατική ρύθμιση για άνοιγμα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕΚ έχει ανακοινωθεί από την 1η Σεπτεμβρίου ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει η μεταβατική ρύθμιση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής Άγγελος Βότσης, χαιρετίζοντας παράλληλα αυτή την ενέργεια.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Κώστας Κώστα εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες» του κόμματος του για την χρονική περίοδο ισχύος αυτής της μεταβατικής ρύθμισης, κυρίως σε περίπτωση που ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής όπου συζητήθηκε το θέμα ο κ. Βότσης ανέφερε ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει τροχιοδρομηθεί για τον Ιούλιο του 2019.

Η Επιτροπή, είπε, «επειδή θεώρησε ότι μέχρι το 2019 και με τις συνεχείς αναβολές των χρονοδιαγραμμάτων είναι πάρα πολύς ο χρόνος, ζητήσαμε εδώ και αρκετούς μήνες από τη ΡΑΕΚ, τον Διαχειριστή, την ΑΗΚ και το Υπουργείο να ετοιμάσουν μια μεταβατική φόρμουλα».

Να μπορεί δηλαδή, εξήγησε, «κάποιος εάν παράγει ενέργεια μέχρι το 2019 να τη χρησιμοποιήσει, πουλώντας την σε κάποιον που θέλει να την αγοράσει, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό ανταγωνισμό, αλλά προετοιμάζοντας και το έδαφος για το 2019, για να μην μας φύγει και αυτό το χρονοδιάγραμμα».

«Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι η ΡΑΕΚ, ο Διαχειριστής και η ΑΗΚ ανταποκρινόμενοι απόλυτα στο τι είχε ζητήσει η Επιτροπή και πόσο εμφαντικά και έντονα τονίσαμε ότι μας ενδιαφέρει αυτό το θέμα, είναι έτοιμοι και από την 1η Σεπτεμβρίου, πριν λίγες μέρες δηλαδή, έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και της ΡΑΕΚ ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει αυτή η μεταβατική ρύθμιση», είπε ο κ. Βότσης.

Διευκρίνισε ότι «θα μπορούν να δημιουργούνται διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών, προμηθευτών και καταναλωτών, δηλαδή θα μπορεί κάποιος να δημιουργήσει το δικό του τρόπο παραγωγής ενέργειας είτε από ΑΠΕ είτε από συμβατές πηγές καυσίμων, να βρει ένα προμηθευτή, ο οποίος θα είναι αδειοδοτημένος να την αγοράσει σε τιμή που θα συμφωνήσουν και ο προμηθευτής να βρει ένα καταναλωτή, μια βιομηχανία, ένα ξενοδοχείο, ένα μεγάλο καταναλωτή  ο οποίος να μπορεί να αγοράσει αυτό το προϊόν».

«Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζεται», είπε, προσθέτοντας ότι «με μεγάλη ικανοποίηση λέω ότι όλοι οι κανονισμοί, το πως θα γίνει αυτή λειτουργία, έχουν ανακοινωθεί και είναι έτοιμα και μένει τώρα στην ίδια ώρα αγορά να δει αν επιτρέπεται με οικονομικούς όρους η λειτουργία αυτής της αγοράς μεταβατικά μέχρι να έχουμε την μόνιμη λύση του 2019».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι επιχειρηματίες που παρέστησαν στην συνεδρία της Επιτροπής ενημέρωσαν για το ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει.

Η λειτουργία αυτής της μεταβατικής ρύθμισης θα γίνεται μέσω του δικτύου της ΑΗΚ, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση προσθέτοντας ότι η ΑΗΚ θα χρεώνει ένα ποσό που έχει ήδη καθοριστεί από τη ΡΑΕΚ για διακίνηση του ρεύματος από τις δικές της υποδομές.
 
Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Κώστας Κώστα ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ επαναλάβαμε ξανά σήμερα ότι η είσοδός μας στην ελεύθερη, ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ, αλλά και καλύπτοντας τους στόχους μας αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να επωφεληθούν πραγματικά οι καταναλωτές».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μετά το άνοιγμα της αγοράς, θα μειωθεί και δεν θα αυξηθεί». Ελπίζουμε, είπε, «ότι το άνοιγμα της αγοράς θα οδηγήσει σ’ αυτό που ως κόμμα ζητούμε, που είναι η μείωση της τιμής προς όφελος των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε τις έντονες ανησυχίες μας αναφορικά με τη χρονική περίοδο ισχύος αυτής της μεταβατικής ρύθμισης, κυρίως σε περίπτωση που ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019».  

Είπε ακόμη ότι κάλεσε το Υπουργείο να λάβει υπόψη τις απόψεις της διοίκησης και των συντεχνιών και να συνεχίσει το διάλογο μαζί τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy