Έτοιμη η νέα πλατεία Παλλάς

Το έργο ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου

Στις 31 Μαρτίου 2015 υπολογίζεται η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης της πλατείας Παλλάς στη Λάρνακα. Οπως δήλωσε στην τοπική εφημερίδα της Λάρνακας L.A. Voice ο μελετητής και επιβλέπων το έργο, αρχιτέκτονας του Δήμου Λάρνακας Γιώργος Θεοκλής, η νέα κεντρική πλατεία αναμένεται να παραδοθεί την τελευταία μέρα του Μαρτίου του 2015, ακριβώς επτά μήνες μετά την έναρξη των εργασιών.

Τα έργα ξεκίνησαν από τις 10 Σεπτεμβρίου 2014 και το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση σε επτά μήνες.

Η ανάπλαση της πλατείας Παλλάς εκτείνεται από τη συμβολή των οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ζήνωνος Πιερίδη μέχρι βόρεια της οδού Γαλιλαίου και ο σχεδιασμός προβλέπει προσαρμογή με τις παρόδους Γαλιλαίου, Θερμοπυλών, Βασιλέως Ευαγόρου και Αρμενικής Εκκλησίας. Ο σχεδιασμός βασίζεται στη λογική του κοινού χώρου «shared space» και δίνει έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη και στην κινητικότητα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι υλικά υψηλής αντοχής, όπως γρανιτόλιθοι ακμής 10 εκατοστών για το οδόστρωμα και γρανιτόπλακες διαστάσεων 40Χ20 και 40Χ40 εκατοστών.

Τα κράσπεδα θα είναι επίσης από γρανίτη πλάτους 20 εκατοστών με διαγώνια επιφάνεια 5 εκατοστών για να προσδώσουν την ανεπαίσθητη αντίληψη της επίπεδης πλατειακής επιφάνειας που απαιτεί ο «κοινός χώρος».

Εκτός από την τοποθέτηση μοντέρνου οδοστρώματος, προβλέπονται επίσης
δύο μοντέρνα σκέπαστρα τα οποία θα μπορούν να «στεγάσουν» εκδηλώσεις του δημαρχείου ή να αποτελέσουν υπαίθριο χώρο ψυχαγωγίας για καφετέριες και εστιατόρια. Περιλαμβάνονται, επίσης, γραμμικές περιοχές στάθμευσης για προμηθευτικά και ιδιωτικά αυτοκίνητα. Με το νέο σχεδιασμό, οι παρόδιοι χώροι στάθμευσης θα είναι μειωμένοι κατά δύο αλλά οι απώλειες καλύπτονται από κοντινούς ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Η κεντρική ιδέα του σχεδίου προβλέπει διευρυμένα πεζοδρόμια, μονή λωρίδα κυκλοφορίας πλατειακού χαρακτήρα, φωταγώγηση, φύτευση, εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού και άλλες τοπιοτεχνήσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, αναβάθμιση των δικτύων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και επέκταση των οχετών ομβρίων. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy