Έτοιμη νέα ρύθμιση για αποχετευτικά

Δεν ακολουθεί και επιμένει σε αυξήσεις ο δήμαρχος Πάφου, Φ. Φαίδωνος

Αναθεωρημένη νομοθετική ρύθμιση ετοίμασε η γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία έχει ως στόχο να διασαφηνίσει της πρόνοιες που εγείρονται μέσω της αναπομπής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του νόμου που ψήφισε η Βουλή στις 3/11/2017 που προέβλεπε μειώσεις στα αποχετευτικά τέλη.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, δήλωσε ότι η Βουλή θα κάνει αποδεκτή την αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς αυτή εδράζεται περισσότερο σε νομοτεχνικές παρατηρήσεις λόγω και της επιμονής του Σ.Α. Πάφου να διατηρήσει αυξημένα κατά 11% αποχετευτικά τέλη. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να διορθωθούν όσα εγείρονται στην αναπομπή του Προέδρου.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα κατατεθεί στην Ολομέλεια ο διορθωτικός νόμος για ψήφιση. Το προσχέδιο νόμου, που θα συζητηθεί στην Κοιν. Επιτροπή Εσωτερικών τη Δευτέρα, στόχο έχει να διευκρινιστεί ότι η ρύθμιση για μείωση των τελών στη βάση των χρεώσεων του 2016 θα γίνει με ατομική ρύθμιση ανά ιδιοκτήτη ή κάτοχο. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 51 προβλέπει ότι σε περίπτωση που τα τέλη που επέβαλε κάποιο Συμβούλιο για το 2017 υπερβαίνουν τα τέλη που το ίδιο επέβαλε στο σύνολο των ιδιοκτητών για το έτος 2016, μειώνονται για τον κάθε ιδιοκτήτη ή κάτοχο ακίνητης ιδιοκτησίας, κατά το ίδιο ποσοστό κατά το οποίο τα τέλη που το Συμβούλιο επέβαλε για το έτος 2017 υπερβαίνουν τα τέλη που το ίδιο επέβαλε για το έτος 2016.

Παραμένει ακόμα η ρύθμιση που προβλέπει ότι για όσους πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους για το 2017 οι μειώσεις στα τέλη θα τους επιστραφούν μέσω συμψηφισμού στο λογαριασμό του 2018. Η ρύθμιση αυτή γίνεται κατά κύριο λόγο για το Σ.Α. Πάφου όπου έγιναν χρεώσεις κατά ένα εκατ. ευρώ περισσότερες στο σύνολο σε σχέση με το 2016 για να καλυφθεί η δόση του δανείου του. Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, επέμεινε χθες ότι η ρύθμιση που προωθούν οι βουλευτές και ο Αβέρωφ Νεοφύτου που την προώθησε γίνεται “για τις ψήφους”.

Επέμεινε ότι η Βουλή με νόμο δημιουργεί δύο κατηγορίες πολιτών, αυτούς που θα λάβουν από τώρα την έκπτωση και τους υπόλοιπους που θα τη λάβουν το 2018. Κάτι που, όπως υποστήριξε, είναι αντισυνταγματικό. Η πρόεδρος της Επ. Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, διερωτήθηκε γιατί ο δήμαρχος Πάφου δεν ήταν παρών σε σειρά συνεδριάσεων της Επιτροπής Εσωτερικών ώστε να ακούσει ότι τα έσοδα των Συμβουλίων θα έπρεπε να ήταν δημοσιονομικά ουδέτερα.

Επανέλαβε ακόμα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα φέρει πρόταση για εκ βάθρων αναθεώρηση στον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων στα αποχετευτικά τέλη. Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Σ.Α. Λευκωσίας, Σάββας Χατζηνεοκλέους, πάντως ξεκαθάρισε χθες πως το ΣΑΛ θα προχωρήσει στη βάση της πρόσφατης απόφασης για μείωση τελών ύψους 27% ανεξάρτητα από την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο.

Ήδη, είπε, έχουν προχωρήσει στην έκδοση νέων τιμολογίων και στην αλλαγή των συστημάτων και ότι από τις 20 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει να εισπράττει στη βάση της νέας απόφασης του Συμβουλίου για μείωση στα τέλη. Το Σ.Α. Λευκωσίας, εξήγησε, δεν μπορεί να παλινδρομήσει ξανά και να πάει πίσω να λάβει άλλες αποφάσεις.

Δημήτρης Στρατής

Κ. Γιωρκάτζης: Απαράδεκτος ο ισχυρισμός Φ. Φαίδωνος

Οι χθεσινές αναφορές του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, προκάλεσαν έντονη αντίδραση και από τον δήμαρχο Λευκωσίας και πρόεδρο του ΣΑΛ, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο τον «ισχυρισμό» του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, «ότι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας συμμορφώθηκε με την απόφαση της Βουλής ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου 2017 λόγω και της συγγένειας με υποψήφιο Πρόεδρο». Σε δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αναφέρει ότι η αναφορά του κ. Φαίδωνος «ότι περίπου τα είχαμε και ”συμφωνημένα” από πριν, στερείται σοβαρότητας και γι’ αυτό είναι ανάξια σχολιασμού».

Υπενθυμίζει δε στον κ. Φαίδωνος ότι η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ και τον βουλευτή Λεμεσού Παύλο Μυλωνά, ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο δήμαρχος Λευκωσίας σημείωσε ακόμα ότι ομόφωνη ήταν επίσης η απόφαση του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2017, στο Συμβούλιο του οποίου μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy