«Έτοιμο για συμβιβασμούς το AKP»

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι έτοιμο ακόμη και για συμβιβασμό για να υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ηγέτης του ΑΚΡ προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με όλα τα κόμματα.

“Δεν είμαστε όπως τα άλλα κόμματα που κλείνουν πόρτες, είμαστε ένα κόμμα που ανοίγει ορίζοντες”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρώτη του συνέντευξη έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT και πρόσθεσε “Αν χρειαστεί να κάνουμε συμβιβασμό, θα κάνουμε και συμβιβασμό”.

Ωστόσο ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι αν τα άλλα κόμματα συνεχίσουν να κλείνουν τις πόρτες, τότε θα σκεφτούν και άλλες επιλογές, εννοώντας ότι θα πάνε σε πρόωρες εκλογές. “Θα πάμε και πάλι στον λαό για να δώσει νέα εντολή”, είπε ο αρχηγός του ΑΚΡ.

Για τις κόκκινες γραμμές που θέτουν τα άλλα κόμματα, είπε ότι το κόμμα του έχει αρχές αλλά δεν χρησιμοποίησε ποτέ την φράση κόκκινες γραμμές ούτε καν στην διπλωματία. “Με κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να παραχθεί πολιτική”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ανέφερε ότι ο λαός είπε συνασπισμό και δεν το αμφισβητούν. Πρόσθεσε ότι η προεκλογική εκστρατεία τελείωσε και τώρα είναι ώρα για ομαλοποίηση.

Ωστόσο αν συνεχίσουν να κλείνουν πόρτες θα σκεφτούμε άλλες επιλογές

Σημαντική ήταν η τοποθέτησή του και για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Κάλεσε τον ηγέτη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς να καταδικάσει την τρομοκρατία και να ζητήσει από το PKK να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα. “Μπορεί το HDP τώρα να κάνει βήματα υπέρ της επίλυσης του κουρδικού”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy