Πρόθυμο να συνδράμει το Λονδίνο, αποποιείται ρόλο εγγυητή

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 17:30 η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι στο Λονδίνο.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν δύο θέματα: οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ην. Βασιλείου και η ανάγκη μετά και από το πρόσφατο δημοψήφισμα του βρετανικού λαού σε σχέση με το Brexit όπως αυτές οι σχέσεις όχι μόνο διατηρηθούν αλλά ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση και για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας από τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ τονίστηκε η ανάγκη όπως επιτευχθεί μία ομαλή μετάβαση από την σημερινή κατάσταση πραγμάτων στη νέα δημιουργηθείσα κατάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις πτυχές. «Κατ’ αρχάς θέματα που άπτονται της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεύτερον θέματα που άπτονται της της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ έγινε και λεπτομερής παρουσίαση από πλευράς ΠτΔ των προτάσεων τις οποίες έχει υποβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα θέματα εδαφικού και περιουσιακού και τη σύνδεση των δυο αυτών κεφαλαίων.

«Οφείλω να αναφέρω από την ανταπόκριση ότι η κα Μέι γνωρίζει πολύ καλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και γενικότερα την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχει συζητήσει το Κυπριακό και κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Βρετανίας να βοηθήσει είτε μέσα στο πλαίσιο στου Συμβουλίου Ασφαλείας είτε διαφορετικά λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει παραδοσιακά στο Κυπριακό, ενώ είναι σημαντικό ότι επανέλαβε τη γνωστή θέση του Λονδίνου ότι δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης, αλλά είναι έτοιμο να συνδράμει ανάλογα με τις απαιτήσεις από τις δύο κοινότητες», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy