Έτοιμος για συνάντηση και επανέναρξη ο Ακιντζί

Ικανοποίηση για τη χθεσινή απόφαση που έλαβε χθες η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με τη συνεργασία ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ εξέφρασε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, προσθέτοντας ότι κάνοντας τα απαραίτητα βήματα στην Ολομέλεια της Βουλής σύντομα και την άρση της απόφασης για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία, “θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα δώσει την ευκαιρία για να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις”.

Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης έχει μεταφέρει στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε την ετοιμότητά του, μετά από θετικές εξελίξεις στην Επιτροπή, για την πραγματοποίηση μιας κοινωνικής συνάντησης στο τέλος του Μαρτίου. Μετά τα απαραίτητα βήματα στην Ολομέλεια της ε/κ Βουλής – κατά την έκφρασή του Μπαρίς Μπουρτζιού – “μπορούν να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις”.

Όπως δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί πολλές φορές προηγουμένως, το δημοψήφισμα στην Τουρκία στις 16 Απριλίου, δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συνέβησαν. Ο Τ/κ ηγέτης σημείωνε συνεχώς, είπε ο εκπρόσωπός του, ότι εάν υπάρξει θέληση και γίνουν τα απαραίτητα βήματα θα μπορέσουν και πάλι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. “Βλέπουμε ότι τώρα πλησιάζουμε σε αυτό το σημείο. Ευχή μας και προσδοκία μας η συνεργασία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ να παράξει ένα απτό αποτέλεσμα και να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για τη διαδικασία λύσης”.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε επίσης ότι με ικανοποίηση παρατηρούν πως όλο και περισσότεροι στην ε/κ κοινότητα αναφέρονται στο λανθασμένο της απόφασης της Βουλής για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία και σημειώνει τη δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη “εάν ο χρόνος μπορούσε να γυρίσει πίσω, ο ΔΗΣΥ θα απέρριπτε τη σχετική πρόταση νόμου από την πλευρά του ΕΛΑΜ για το δημοψήφισμα του 1950”.

Μπορεί ο χρόνος να μην μπορεί να γυρίσει πίσω, αλλά είναι εφικτό το λάθος να διορθωθεί, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μπουρτζιού, λέγοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης πάντοτε αντίκριζε θετικά τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες που έγιναν σε αυτό το πλαίσιο.

Όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία του τ/κ και του ε/κ επιμελητηρίου, προσθέτει ο κ. Μπουρτζιού, ο Τ/κ ηγέτης είχε κοινωνική συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Πέντε μέρες πριν από αυτή τη συνάντηση, αναφέρει ο κ. Μπουρτζιού, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε παρόμοια συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Όπως είναι γνωστό, προσθέτει ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, το ΑΚΕΛ, που απέρριψε την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα, έχει, σε διάφορες περιπτώσεις, εκφράσει ετοιμότητα να συνεργαστεί με το ΔΗΣΥ για τη διόρθωση αυτής της λανθασμένης απόφασης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, “αντικρίζουμε με ικανοποίηση τη χθεσινή απόφαση της αρμόδιας επιτροπής”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy