Έτοιμος να ακυρώσει τον South Stream ο Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιτίθεται σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

“Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου”, σημείωσε ο κ.Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο.

“Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση (του South Stream), τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου που πωλεί στην Τουρκία κατά 6%, αρχής γενομένης από το 2015, και ότι έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία “με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της”.

“Θα προχωρήσουμε σε μια μείωση ύψους 6% στις τιμές του φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου” 2015 για την Τουρκία, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. Πέρσι διατέθηκαν στην Τουρκία 13,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου μέσω του αγωγού Blue Stream.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.

Κέντρο διανομής στα ελληνο-τουρκικά σύνορα

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του αναφέρθηκαν σήμερα σε κέντρο διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για νέο βήμα. Πάντως η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε από τη Μόσχα καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε τελικά μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου κατά 6% και υποσχέθηκε περαιτέρω μείωση. Στο Κυπριακό δεν έγινε καμιά αναφορά στη συνέντευξη Τύπου των δύο Προέδρων.

Ένα από τα βασικά θέματα κατά την σημερινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας ήταν το θέμα της ενέργειας. Οι δύο Πρόεδροι ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου τα βήματα που θα γίνουν, όπως είπαν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι ο αγωγός “Νότιο Ρεύμα” δεν μπορεί να προχωρήσει εφόσον δεν τον θέλει η Ευρώπη, ωστόσο ανέφερε ότι συμφώνησαν να γίνουν βήματα στο θέμα της ενέργειας.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι μπορεί να γίνει ένα κέντρο διανομής στα σύνορα της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Τουρκία και στο θέμα του αγωγού “Γαλάζιο Ρεύμα” και στην κατασκευή μιας νέας ενεργειακής γραμμής, για την οποία ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες. “Εάν θεωρηθεί κατάλληλο μπορεί να γίνει και κέντρο διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Ωστόσο αυτό είναι μια άλλη εργασία”, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Στη συνέντευξη τύπου ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε 6% μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου και μάλιστα είπε ότι αργότερα θα υπάρξει περαιτέρω μείωση. Το 50% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο καλύπτονται από την Ρωσία, είπε από τη πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Οι δύο Προέδροι ανακοίνωσαν επίσης ότι στόχος είναι ο εμπορικός όγκος να φτάσει στα 100 δις δολάρια μέχρι το 2023 από 32 δις δολάρια που είναι σήμερα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι είναι δύσκολος στόχος αλλά μπορεί να επιτευχθεί. Συζήτησαν επίσης και για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου που ρωσικές και τουρκικές εταιρείες θα κατασκευάσουν απέντι ακριβώς από τις ακτές της Κύπρου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτό το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι είναι ένα πρόγραμμα 20 δις δολαρίων. “Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, η τεχνολογία που χρησιμποιείται είναι τεχνολογία μετά την περίοδο της Φουκουσίμα και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια”, είπε ο κ. Πούτιν.

Για το Συριακό είπαν ότι διαφωνούν, ωστόσο συμφώνησαν ότι στη Συρία υπάρχει χάος και πρέπει να βρεθεί μια λύση. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συμφωνούν ότι υπάρχει πρόβλημα στη Συρία ωστόσο διαφωνούν στο πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Η Τουρκία, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, θέλει την απομάκρυνση του ηγέτη της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και πως δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα με τον Άσαντ. Στη συνέντευξη τύπου ο Ρώσος Πρόεδρος ρωτήθηκε αν αντιτίθεται στην απομάκρυση Άσαντ και απάντησε ότι σέβεται την απόφαση του λαού της Συρίας ο οποίος τον εξέλεξε. Τότε πήρε τον λόγο ο κ. Ερντογάν για να σχολιάσει ότι οι δικτάτορες έρχονται στην εξουσία με μεγάλα ποσοστά και διερωτήθηκε εάν οι εκλογές που έγιναν στην χώρα είναι αντικειμενικές.

Η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο έγινε στο νέο Προεδρικό Μέγαρο. Αρχικά έγινε κατ`ιδίαν συνάντηση μεταξύ Πούτιν – Ερντογάν η οποία κράτησε 1,5 ώρα και στη συνέχεια συνήλθε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Για πρώτη φορά προήδρευσε του Συμβουλίου μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς τα προηγούμενα συμβούλια προήδρευε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, που ήταν τότε και πάλι ο Ερντογάν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy