Eurogroup: Η μάχη της Ελλάδας (live)

20:22 Κατ’ αρχήν συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup

“Φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία¨, ανέφερε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης λίγα λεπτά μετά την έναρξη των εργασιών του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από διπλωματικές πηγές, η εξεύρεση συμφωνίας έγινε δυνατή στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν του Eurogroup και στις οποίες έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κι οι δυο υπουργοί που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της “διαμάχης¨, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κι ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκαν Σόιμπλε.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η λύση θα περιγραφεί σε κείμενο το οποίο θα εκδοθεί με τη μορφή κοινής δήλωσης του Eurogroup, ενώ στη συνέχεια θα γίνει τεχνική επεξεργασία με τηλεδιάσκεψη για την οριστικοποίηση όλων των πτυχών της συμφωνίας.

Η αίσια έκβαση – μετά από τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup κι αλλεπάλληλες διμερείς επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες – προέκυψε, όπως αναφέρουν πηγές του ΚΥΠΕ, αφού η ελληνική πλευρά συμφώνησε να συμπεριληφθεί στις δεσμεύσεις της και το περιεχόμενο της πέμπτης έκθεσης της τρόικα, ενώ η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος γίνεται για τέσσερις μήνες κι όχι για έξι.

Στο διάστημα αυτό, η Αθήνα δεσμεύεται να μην προβεί στις λεγόμενες “μονομερείς ενέργειες¨, δηλαδή νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που δεν τυγχάνουν της έγκρισης των πιστωτών.

Διπλωματικές πηγές προσέθεταν πως η άρση του αδιεξόδου προέκυψε μονάχα μετά από προσωπική παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη διαδικασία των διαβουλεύσεων.

20:09 Για καταληκτική συμφωνία στο Eurogroup κάνουν λόγο όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, προσθέτουν ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο Μάριο Ντράγκι.

19: 47 Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ μιλούν ότι υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας στο Eyrogroup.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας για στήριξη της Κυβέρνησης στην κρίσιμη μάχη με τους δανειστές της.

18: 17 Ντάισελμπλουμ: Περίπλοκη συνεδρίαση, αλλά υπάρχει αισιοδοξία

Με τη δήλωση ότι το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία, από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους στις Βρυξέλλες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής συμφωνίας.

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη εναλλάξ συναντήσεις των Ντράγκι, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Η έναρξη του Eurogroup τοποθετείται πλέον για τις 18:00 εξαιτίας των παραπάνω συναντήσεων.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσήλθαν στη συνεδρίαση χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση.

17:40 Κοινό έδαφος αναζητεί ο Τουσκ

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελλάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Μετά τις επαφές του έγραψε στο twitter ότι αναζητείται “κοινό έδαφος αποδεκτό από όλες τις χώρες της ευρωζώνης”.

Κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε πως για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν τίθεται θέμα έκτακτης συνόδου κορυφής ¨σε αυτήν τη φάση”.

17:34 Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω σε λύση αλλά υπάρχουν δυσκολίες

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διέκοψε για λίγο τις επαφές του με εμπλεκόμενα μέρη ενόψει του Eurogroup κι είπε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει σε μια λύση το ταχύτερο, αλλά τα πράγματα είναι περίπλοκα. Υπάρχουν δυσκολίες, πρόσθεσε, αλλά ο ίδιος διατηρεί κάποια αισιοδοξία.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, η συνεδρίαση του οργάνου θα καθυστερήσει περίπου δυο ακόμη ώρες.

17:02 Την ανάγκη για εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, τονίζει ο Σόιμπλε

Οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα για εξάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών χωρών να εμπιστεύονται η μία την άλλη, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνάντηση του Γιούρογκρουπ.

16:36 Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για Grexit γράφει το Spiegel

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το προσωπικό της ΕΚΤ ήδη καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το πώς το υπόλοιπο του μπλοκ θα διατηρηθεί ανεπηρέαστο. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές αυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ πιέζει την Αθήνα να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

16: 10 Τετραμερής Βαρουφάκη – Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ – Λαγκάρντ

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία της ευρωζώνης επί του ελληνικού αιτήματος θα καταβληθεί στην τετραμερή συνάντηση μεταξύ Λαγκάρντ – Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη – Σόιμπλε, που κατά πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη του Εurogroup, το οποίο θα ξεκινήσει με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, στις 17:30 αντί για τις 16:00.

Την αλλαγή στον προγραμματισμό ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, λέγοντας ότι στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος του Eurogroup θα κάνει μία σύντομη δήλωση.

Πρόκειται για την καθιερωμένη δήλωση κατά την είσοδο στο κτίριο της συνεδρίασης.

16: 10 Βαρουφάκης: Ελπίζω πως στο τέλος θα έχουμε άσπρο καπνό

«Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε άσπρο καπνό» είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στην τετραμερή συνάντηση με τους Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έγιναν πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις και τόνισε ότι έχουμε διανύσει τα τέσσερα πέμπτα του δρόμου. Οι εταίροι θα πρέπει να μας συναντήσουν όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο, τόνισε.

15:50 Την ελπίδα να βρεθεί λύση για την Ελλάδα εκφράζουν τα κόμματα στην Κύπρο

Την ελπίδα ότι το θέμα της Ελλάδας θα έχει αίσια κατάληξη στο σημερινό Eurogroup εξέφρασαν με δηλώσεις του στη Βουλή, αρχηγοί και εκπρόσωποι κυπριακών κομμάτων.

15:44 Έφυγαν καταθέσεις €1 δισ σε δύο μέρες από τις ελληνικές τράπεζες, λέει το Reuters

Στο €1 δισεκατομμύριο εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες δύο μέρες οι εκροές από τις τράπεζες στην Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τραπεζικές πηγές.

15:49 Ολάντ: Πρέπει να βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα

Έχουμε την ευθύνη ώστε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες, όπως επίσης και να εισακουστεί η ψήφος του ελληνικού λαού, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι μια «ανάσα» πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup επί του ελληνικού αιτήματος.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, είπε ο γάλλος πρόεδρος. Πρέπει να κάνουμε το παν, τόσο εμείς, όσο και η ελληνική κυβέρνηση για τη μέγιστη συνοχή στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit, ο κ. Ολάντ απάντησε πως δεν γνωρίζει κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε και είναι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Ευχόμαστε να υπάρξει μία βελτίωση στην ουσία των όσων είπαμε, ώστε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε στην ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα».

Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες για αυτό. Θα καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να γίνει αυτό.

15:29 Eurogroup: Περαιτέρω διαβουλεύσεις βλέπει η Κομισιόν

“Εχει γίνει πρόοδος και πιστεύουμε ότι μια λύση είναι δυνατή στο ορατό μέλλον εάν όλοι είναι λογικοί. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διαβουλεύσεις”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να θεωρεί την ελληνική πρόταση καλή βάση συζήτησης.

Η νέα συνεδρία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αποκλειστικό θέμα την ελληνική κρίση θα αρχίσει στις 16:30.

Η συνεδρία ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00, ωστόσο αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, της Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble και του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη.

Νωρίτερα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα έκανε όσες υποχωρήσεις μπορούσε και δεν πρόκειται να υποκύψει σε νέους εκβιασμούς.

Πηγές από τις Βρυξέλλες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, σε περίπτωση διαφωνίας στο σημερινό Eurogroup.

Βέβαιος για αποδοχή της πρότασης ο Αλ. Τσίπρας

Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση προς το Reuters ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η πολύ κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή και πρόσθεσε πως έφτασε η ώρα των ιστορικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

Η γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Η Ελλάδα έχει κάνει ότι ήταν δυνατό, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού.

» Του σεβασμού στους κανόνες της ΕΕ και του σεβασμού στη δημοκρατία και τη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη μέλη.

» Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή. Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης έφτασε».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy