Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο για την Ελλάδα

Το πρωί της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στους θεσμούς η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.

Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι η λίστα θα γίνει αποδεκτή, ώστε στη συνέχεια να γίνει η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι.

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ‘ναι’ από τους θεσμούς. Δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας» είχε δηλώσει το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Εφόσον η λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα δώσει και επισήμως το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα παράτασης της Σύμβασης.

Την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup την Τρίτη για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα που καταρτίζεται θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Τομέα και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, στη λίστα θα περιλαμβάνονται αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεσμεύσεις για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, για αξιολόγηση στο Δημόσιο και κινητικότητα χωρίς απολύσεις, ενώ θα γίνεται αναφορά για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.

Για μεταρρυθμίσεις «κυρίως δομικής φύσης» έκανε λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος και στους Financial Times. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνεται αναφορά σε τρόπους αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, που -κατά τις εκτιμήσεις- θα μπορούσε να αποφέρει 2 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Πάντως, τα μέτρα δεν θα είναι κοστολογημένα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν κάποιες από τις παρεμβάσεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Κομισιόν: Δεν έχουμε ακόμη λίστα στα χέρια μας

H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε την πληροφορία οτι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ήδη στις Βρυξέλλες τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που της είχε ζητηθεί. «Δεν έχουμε λάβει κατάλογο. Η χρονική διορία πλησιάζει» και «η Επιτροπή συζητά με τις ελληνικές αρχές», έγραψε στο Twitter η Μίνα Αντρέεβα.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει «απόφαση» των θεσμών για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων παρά μόνο μια «πρώτη εκτίμηση», που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών. Αυτοί με τη σειρά τους θα συνεδριάσουν το μεσημέρι της Τρίτης ή νωρίς το απόγευμα για να εξετάσουν τη λίστα αυτήν.

Νωρίτερα ευρωπαϊκή πηγή φέρεται να δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που της είχε ζητηθεί να παρουσιάσει μέχρι σήμερα το βράδυ ούτως ώστε να λάβει την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασής της.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy