«Έβαλα το περπάτημα στην καθημερινότητά μου κι αυτά είναι τ’ αποτελέσματα!»

Σύμφωνα με το Χάρβαρντ και όχι μόνο, το περπάτημα είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για το σώμα αλλά και το μυαλό μας. Τι θα απαντούσατε, λοιπόν, αν κάποιος σας έβαζε την εξής πρόκληση: να περπατάτε πριν από κάθε σας γεύμα για ένα μήνα. Αυτή η μαμά το δοκίμασε και μας λέει… πώς τα πήγε!

«Είμαι από εκείνους που τους αρέσει να κάνουν βόλτες. Έζησα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε πόλεις στις οποίες περπάταγα. Τώρα, ως ταξιδιωτικός συγγραφέας, το περπάτημα έχει γίνει ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνω τα μέρη που επισκέπτομαι. Έτσι, όταν μου είπαν ν’ αρχίσω να περπατάω κάθε μέρα πριν από κάθε γεύμα για ένα μήνα, συμφώνησα αμέσως, πιστεύοντας ότι θα είναι πολύ εύκολο.

Σύμφωνα με έρευνες, τριάντα λεπτά περπάτημα τη μέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, υψηλής πίεσης και κατάθλιψης. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, μάλιστα, όσα περισσότερα βήματα κάνεις, τόσο πιο πιθανό να έχεις υγιές βάρος.

Οι ειδικοί δεν επιμένουν ότι το περπάτημα συγκεκριμένα πριν από κάθε γεύμα είναι ακόμα καλύτερο, αλλά είναι… ελπιδοφόρο, λέει η Angel Planells, υπεύθυνη τύπου της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. “Οι έρευνες που δείχνουν ότι η όρεξη και το βάρος επηρεάζονται από το περπάτημα πριν από κάθε γεύμα, μοιράζονται. Αυτό ισχύει και για τους πελάτες μου. Κάποιοι τρώνε πολύ αφού κινηθούν ενώ άλλοι πεινάνε λιγότερο και μπορεί ακόμα και να χάσουν βάρος. Δεν ισχύει το ίδιο για όλους.”

Δέχθηκα την πρόκληση να περπατάω κάθε μέρα πριν από κάθε γεύμα για ένα μήνα. Ιδού πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα:

Το πρόγραμμά μου έπρεπε να αλλάξει

*Φωτογραφία: sleepsugar.com

Πριν αρχίσω αυτό το πείραμα, συνήθιζα να γυμνάζομαι κάθε πρωί (βασικά να κάνω 4 απλές ασκήσεις για να με τονώσουν). Το να προσθέσω το περπάτημα στην εξίσωση, όμως, σήμαινε ότι έπρεπε να ξυπνήσω ακόμα νωρίτερα για να περπατήσω από και προς το γυμναστήριο. Έπρεπε επίσης να αλλάξω το μεσημεριανό μου πρόγραμμα. Πριν ξεκινήσω το περπάτημα, συνήθιζα να κάνω μια βόλτα μετά το γεύμα γιατί η κίνηση με βοηθούσε να χωνέψω και να μην αισθάνομαι το στομάχι μου γεμάτο. Άρχισα να περπατάω πριν το μεσημεριανό. Γενικά, ήταν μια εύκολη διαδικασία.

Ήθελα να τρώω περισσότερα λαχανικά

*Φωτογραφία: telosirvoverde.com

Με σόκαρε το γεγονός ότι το περπάτημα πριν από το γεύμα δεν με έκανε να πεινάω περισσότερο. Στην πραγματικότητα με βοήθησε να συγκρατήσω την όρεξή μου, ακόμα κι αν περπάταγα για 10 μόνο λεπτά. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στις ενδορφίνες αλλά αισθανόμουν “ανεβασμένη” και ένιωθα πως ήθελα να φάω μια σαλάτα ή ένα κομμάτι κοτόπουλο μαζί με λαχανικά.

Κατάφερα να μετατρέψω το περπάτημα σε οικογενειακή συνήθεια

*Φωτογραφία: haroldstock.com

Το να βρω έναν τρόπο να βάλω το περπάτημα στην καθημερινότητά μου πριν το δείπνο δεν ήταν εύκολο. Συνήθως τρέχω για να πάρω τα παιδιά από τις απογευματινές δραστηριότητές τους και μετά προσπαθώ να κάνω γρήγορα για να ετοιμάσω το δείπνο, επομένως το να προσθέτω κάτι ακόμα σ’ αυτό το ήδη φορτωμένο πρόγραμμα, ήταν τρομακτικό. Εκτός αυτού, τα παιδιά πάντα πεινάνε όταν έρχονται σπίτι κι έτσι το περπάτημα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να κάνουν. Αλλά, σε μια στιγμή διαύγειας, αποφάσισαν να μετατρέψω τη διαδικασία σε παιχνίδι: κάθε φορά που εγώ και οι γιοι μου πηγαίναμε για περπάτημα πριν το δείπνο, τους ανέθετα να διαλέξουν προς τα πού θα πάμε. Τα ρώταγα αν ήξεραν ποιοι συμμαθητές τους μένουν από τις γειτονιές που περνούσαμε. Επιπλέον, βλέπαμε συχνά άλλους γείτονες και περιηγητές στον δρόμο, κάτι που μ’ έκανε να νιώθω μέρος της κοινότητας. Το περπάτημα πριν το γεύμα έγινε σχετικά γρήγορα μια δραστηριότητα που περιμέναμε όλοι μαζί.

Το βάρος μου δεν άλλαξε

*Φωτογραφία: suckhoechomoinha.org

Παρά το ότι τήρησα πιστά το πρόγραμμα, το νούμερο που έδειχνε η ζυγαριά δεν άλλαξε. Αυτό, όμως, δεν με εξέπληξε. Προσέχω αρκετά εδώ κι έναν χρόνο, δεν πίνω αλκοόλ, να έχω περιορίσει τους υδατάνθρακες, γυμνάζομαι συχνά κι έτσι ήδη ένιωθα υγιής. Επιπλέον, επειδή ήξερα ότι θα πήγαινα για περπάτημα τρεις φορές τη μέρα, άλλαξα κάποιες άλλες συνήθειές μου, όπως το να παίρνω συχνότερα το μετρό αντί να πηγαίνω με τα πόδια στις δουλειές μου, κάτι που δεν θα με βοηθούσε να χάσω κιλά. (Αν η απώλεια βάρους είναι ο δικός σας στόχος, δείτε σε σχετικό άρθρο μας πώς το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά).

Εγώ δεν είπα “ναι” σ’ αυτή την πρόκληση για να χάσω κιλά. Το είδα περισσότερο σαν έναν τρόπο για να παίρνω αέρα και να κάνω τα παιδιά να περπατήσουν- τα κατάφερα και τα δύο. Αποφάσισα, επίσης, να κάνω το περπάτημα με τους γιους μου συνήθεια. Μάλιστα, ακόμα περπατάμε το βράδυ όποτε μπορούμε, αλλά πλέον το κάνουμε μετά το δείπνο.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy