Εβδομάδα βιβλίου και συγγραφέων

Παράθυρα

Εβδομάδα βιβλίου και συγγραφέων

Μια βδομάδα αφιερωμένη στο βιβλίο η εβδομάδα που ακολουθεί. Με συζητήσεις για το βιβλίο, το ρόλο των συγγραφέων, την κοινωνία του βιβλίου και όλες με την ενεργή συμμετοχή συγγραφέων. Πιο συγκεκριμένα συνεχίζεται στη Λεμεσό το Φεστιβάλ «To βιβλίο στην ζωή μας», ακολουθεί εκδήλωση για το μυθιστόρημα στην Κύπρο, στο Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, μετά η oλοήμερη εκδήλωση «Book Me» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία, από το Πολιτιστικό Iδρυμα Τραπέζης Κύπρου και τέλος στη Λεμεσό, την Κυριακή 11 Δεκμβρίου, το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο», σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργανώνει την «1η Συνάντηση – Κοινωνία του Βιβλίου».

Αναλυτικότερα:

  • Οι συγγραφείς και τα βιβλία τους σ’ ένα αιώνα ακραίων φαινομένων

Στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης βιβλίου «Το βιβλίο στη ζωή μας» που διοργανώνει στη Λεμεσό από τις 26 Νοεμβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ και το Βιβλιοπωλείο Κ.Π. Κυριάκου θα πραγματοποιηθούν δύο συζητήσεις με συντονιστή τον Μίμη Σοφοκλέους και με τη συμμετοχή Kύπριων συγγραφέων.

Οι συζητήσεις με τον γενικό τίτλο «Οι συγγραφείς και τα βιβλία τους σ’ ένα αιώνα ακραίων φαινομένων» θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, 18:30 με τη συμμετοχή της Μαρίας Ιωάννου, Κωσταντίας Σωτηρίου, Αιμίλιου Σολωμού και Σωφρόνη Σωφρονίου και την Τετάρτη 7/12 με τη συμμετοχή του Αντρέα Μακρίδη, της Μαρίας Κοκαράκη, της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου και του Γιώργου Χαριτωνίδη.

  • Το μυθιστόρημα στην Κύπρο

Με αφορμή τη βράβευση του βιβλίου «Eνα αλπούμ ιστορίες» του Αντώνη Γεωργίου, με το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης 2016, πραγματοποιείται στις 8 Δεκεμβρίου στις 18:30, στο Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου στη Λευκωσία, μια συζήτηση για το μυθιστόρημα στην Κύπρο.

Ο φιλόλογος Λευτέρης Παπαλεοντίου θα μιλήσει με θέμα «Το μυθιστόρημα στην Κύπρο: η περίπτωση του Αντώνη Γεωργίου». Σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν οι συγγραφείς Σωφρόνης Σωφρονίου και Λουίζα Παπαλοΐζου, η μεταφράστρια του βιβλίου στα Σέρβικα Αλεξάνδρα Μιλάνοβιτς και ο συγγραφέας. Πληροφορίες τηλ. 22666799.

  • «Book Me»: Tο Πολιτιστικό Iδρυμα Τραπέζης Κύπρου γιορτάζει το βιβλίο

Το Πολιτιστικό Iδρυμα της Τράπεζας Κύπρου διοργανώνει ολοήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο, με πολλές δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους, με τη συμμετοχή περισσότερων από δέκα κυπριακών βιβλιοπωλείων, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, εορταστική μουσική, αλλά και με εν
διαφέρουσες παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, ομίλιες και συζητήσεις εμπνευσμένες από τον κόσμο των βιβλίων με ελεύθερη είσοδο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2016, μεταξύ των ωρών 10:00 π.μ. με 10:00 μ.μ.

Μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων συγγραφείς θα μιλήσουν ως ακολούθως:

3:15 – 4:00 μ.μ.: «Η ανεύρεση της έμπνευσης», Ελένη Ξένου (Δημοσιογράφος-Συγγραφέας) και Σταύρος Λαμπράκης (Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής).

4:00 – 4:45 μ.μ.: «Μυθοπλασία και Ιστορία», Σταύρος Χριστοδούλου (Δημοσιογράφος-Συγγραφέας) και Κωνσταντία Σωτηρίου (Δημοσιογράφος-Συγγραφέας)

4:45 – 5:30 μ.μ.: «Ψίθυρος και κουβέντα», Aννα Κουππάνου (Συγγραφέας) και Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (Ποιητής)

5:30 – 6:15 μ.μ.: «Μεταξύ ποίησης και πεζογραφίας», Μαρία Ιωάννου (Συγγραφέας) και Μιχάλης Παπαδόπουλος (Ποιητής, Δημοσιογράφος)

6:15 – 7:00 μ.μ.: «Περί ποιητικής έμπνευσης», Αριστέα Παπαλεξάνδρου (Ποιήτρια) και Νάσα Παταπίου (Ποιήτρια)

7:00 – 7:30 μ.μ.: «Ποίηση και τραύμα», Πάνος Κυπαρίσσης (Ποιητής-Σκηνοθέτης)

7:30 – 8:00 μ.μ.: «Συνομιλία με το κοινό», Σώτη Τριανταφύλλου (Ιστορικός-Συγγραφέας)

  • Κοινωνία του βιβλίου

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο», σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργανώνει την «1η Συνάντηση – Κοινωνία του Βιβλίου», με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία για διάλογο και αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν την πορεία του βιβλίου από τη στιγμή που γράφεται και μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη (συνθήκες και περιβάλλον δημιουργίας, έκδοση, κριτική, περιοδικά, διαδίκτυο, παρουσιάσεις, αγορά/βιβλιοπωλείο, περφόρμανς, διαγωνισμοί, καλλιέργεια αναγνωστικού κοινού, λογοτεχνική παιδεία, φιλαναγνωσία, αλλά και όποιες άλλες παράμετροι καθορίζουν τον τρόπο που το βιβλίο γράφεται και κοινωνείται).

Η φετινή διοργάνωση έχει τίτλο «Κοινωνία του Βιβλίου: Μια απόπειρα χαρτογράφησης».

Θα δώσουν το έναυσμα για συζήτηση οι Βασίλης Αμανατίδης (Ποιητής, Πεζογράφος, Μεταφραστής, Περφόρμερ) με επιτελεστική ανάγνωση (performance) ποίησης και εισήγηση και με εισηγήσεις τους οι Γιώργος Κορδομενίδης (Εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού Εντευκτήριο), Περικλής Δουβίτσας (Εκδότης, εκδ. Νεφέλη), Παντελής Βουτουρής (Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών).

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ανοικτή για παρακολούθηση προς το κοινό, από τους εισηγητές και από τους λογοτέχνες: Κώστα Μακρίδη, Παναγιώτη Νικολαΐδη, Λουίζα Παπαλοΐζου, Αιμίλιο Σολωμού και Γιώργο Χριστοδουλίδη.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 15:30, Κτίριο «Τάσος Παπαδόπουλος»

Για πληροφορίες: www.technodromio.org, τηλ: 99932788

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy