Ευελπιστούν να αποφύγουν τον περσινό Γολγοθά με τις εγγραφές

Στα Κ.Σ.Α για διεκδίκηση θέσης στα ελληνικά ΑΑΕΙ οι Κύπριοι υποψήφιοι

 

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί φέτος για τους Κυπρίους, οι οποίοι διεκδικούν μια θέση στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας, ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, η Υπηρεσία Εξετάσεων επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειάζονται για την εγγραφή στα ΑΑΕΙ.

Μια διαδικασία που πέρσι ήταν Γολγοθάς για τους Κυπρίους, λόγω της επικύρωσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται από τους πρωτοετείς φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της χώρας, της πιστοποίησής τους καθώς και της καταβολής 5 ευρώ για κάθε χαρτόσημο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν γίνει προσπάθειες ώστε απλοποιηθεί η όλη διαδικασία και φέτος να μην υποστούν την όλη ταλαιπωρία αλλά και την επιπλέον οικονομική χρέωση.

Βέβαια στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ανακοινώθηκαν τα δικαιολογητικά για την κατηγορία Αλλοδαπών-Αλλογενών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Κύπριοι, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση από πέρσι. Ωστόσο αναμένεται ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες. Ηδη η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών σε πρόσφατη συνεδρία της ΠΟΦΕΝ έθεσε το θέμα ζητώντας να έχουν μάλιστα και επίσημα ενημέρωση οι φοιτητές, αφού αυτό που επιθυμούν είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία.

 

Επιλογή κλάδων μόνο από δύο επιστημονικά πεδία

Η αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΑΕΙ Ελλάδας θα υποβληθεί όπως και πέρσι μόνο στα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων που θα λειτουργήσει η Υπηρεσία Εξετάσεων στην Κύπρο ανά επαρχία και τα οποία είναι: Λευκωσία Α’ Τεχνική Σχολή, Λεμεσός Λύκειο Λινόπετρας, Λάρνακα Λύκειο Βεργίνας, Πάφος Λύκειο Κύκκου, Αμμόχωστος Λύκειο Παραλιμνίου. Τα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων θα λειτουργήσουν από την Τετάρτη 19 Ιουλίου μέχρι και το Σάββατο, 22 Ιουλίου, καθώς και τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 από τις 8:30 π.μ. – 2:30 μ.μ. Οι φετινοί απόφοιτοι 2017 θα υποβάλουν την αίτησή τους στην επαρχία του σχολείου αποφοίτησής τους.

Όλοι οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων, που έλαβαν μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 και διεκδικούν θέσεις στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε οποιοδήποτε από τα πιο πάνω Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων. Οι υποψήφιοι που θα χρειαστεί να εξουσιοδοτήσουν άλλα άτομα για υποβολή της αίτησης-μηχανογραφικού δελτίου θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξετάσεων www.moec. gov.cy/ypexams για να εξασφαλίσουν και να συμπληρώσουν το έντυπο «εξουσιοδότησης», το οποίο και πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΣΑ κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν Τμήματα/Κλάδους Σπουδών από δύο μόνον Επιστημονικά Πεδία. Κατά την προετοιμασία τους θα πρέπει να αποφασίσουν τη σειρά προτίμησής τους όσον αφορά τα Τμήματα/Κλάδους Σπουδών στα οποία επιθυμούν να εξασφαλίσουν θέση. Όλοι οι υποψήφιοι οφείλουν κατά την υποβολή της αίτησης μηχανογραφικού δελτίου να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μετά την εισαγωγή τους θα καταθέσουν στη Γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας. Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy