Ευεργετική η 30λεπτη άσκηση πέντε φορές τη βδομάδα

Oσοι ασκούνται πέντε φορές τη βδομάδα για 30 λεπτά ακόμη και εκτός γυμναστηρίου, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet βασίστηκε στις εμπειρίες 130.000 ατόμων σε 17 χώρες με ψηλό αλλά και χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Διαφάνηκε ότι η σωματική άσκηση είτε στο γυμναστήριο είτε εκτός, πχ περπάτημα ακόμη και οικιακές εργασίες ή και κηπουρική, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και συμβάλλει στην μακροζωία. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Scott Lear, του νοσοκομείου του Αγίου Παύλου στον Καναδά, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι που να συνδέονται με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας που είναι η μεγαλύτερη από 41 ώρες την βδομάδα.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 2016 9,48 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως λόγω της ασθένειας.

“Περπατώντας για μόλις 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ο καθένας μας αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα που σχετίζεται με χαμηλότερους κινδύνους εμφάνισης της νόσου “, αναφέρουν οι ερευνητές.

Eξηγούν ότι ορισμένα μέτρα για την πρόληψη ή τη θεραπεία της καρδιακής νόσου όπως η λήψη φαρμάκων ή η κατανάλωση περισσότερων καρπών και φρούτων ή λαχανικών , μπορεί να μην είναι προσβάσιμη ή δυνατή για φτωχά στρώματα , ωστόσο το περπάτημα είναι προσβάσιμο σε όλους με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες ηλικίας 18 ετών 64 ως 150 λεπτά αεροβικής γυμναστικής μέτριας έντασης, άλλου είδους σωματική άσκηση καθ` όλη τη διάρκεια της βδομάδας και ασκήσεις ενίσχυσης των μυών τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.
 Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν φτάνουν ποτέ αυτά τα επίπεδα άσκησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy